Slovenija 16.5.2013 14:14

Ob 70-letnici Marka Kravosa izšel izbor pesmi V kamen, v vodo

Ljubljana, 16. maja - Na Društvu slovenskih pisateljev so se dopoldan zbrali številni literati, ki so počastili 70. rojstni dan tržaškega kolega Marka Kravosa. Ob njegovem osebnem jubileju so pri Mladinski knjigi izdali tudi izbor Kravosovih pesmi z naslovom V Kamen, v vodo. Po besedah Petra Kolška Kravosova lirika ne prenese "tragičnega patosa".

Kravos, ki je izbor 100 pesmi za zbirko opravil sam, je dejal, da je v osem razdelkov uvrstil pesmi iz vseh ustvarjalnih obdobij, ki mu še vedno nekaj pomenijo ter izražajo iskrenost in doslednost, ki ga določata. Nabor zajema pesmi, vezane na aktualne teme, intimistične, pripovedne in igrive pesmi, ljubezensko poezijo pa tudi kratke epigrame, utrinke. Pesmi je izbral po pesniški izkušnji pa tudi kot slavist. Kot je dejal, je v svojem opusu razvil nekakšno "markovščico".

Urednica knjige Nela Malečkar, ki je vodila pogovor s Kravosom, pesnikom, urednikom in kritikom Petrom Kolškom ter ilustratorjem knjige Klavdijem Palčičem, je literata označila za "pesnika sredozemske radoživosti". Tudi avtor spremne besede Kolšek je opozoril na Kravosovo radoživost, ob čemer je navedel besede literarnega zgodovinarja Borisa Paternuja, da je "Kravos zavil vrat tradicionalni slovenski pesniški žalosti".

Kravos je po Kolškovih besedah razvil princip, s katerim do golega razgalja tradicionalni svet vrednot, ne da bi ga s tem zanikal, sesul ali uničil. Odlično zna tudi, tako Kolšek, "žonglirati" z dvojnostmi fenomenov, kot sta denimo veličina in ničevost življenja.

Kravos je v nabor vključil 20 odstotkov svojega pesniškega opusa, ki ga Kolšek ocenjuje za enega osrednjih v povojni slovenski poeziji. Avtor v poezijo vnaša svobodomiselnost, resnobo življenja, zgodovine in zamejstva pa prikrije z ironijo, ki da slutiti vsebino, a ne na patetičen način, je menil kritik.

Slikar in grafik Palčič je povedal, da je s Kravosom povezan že od otroštva. Pozneje sta sodelovala tudi na umetniškem področju. Tokratno knjigo je opremil s skicami, ki predstavljajo hommage pesniku, obenem pa tudi nabor njegovih likovnih misli.

Marko Kravos je po diplomi iz slavistike delal na založništvu Tržaškega tiska. Nekaj let je bil docent na Univerzi v Trstu, pozneje pa svobodni književnik. Je član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN, ki ga je med letoma 1996 in 2000 tudi vodil. Njegov opus obsega 14 pesniških zbirk ter več proznih del in knjig za otroke. Veliko tudi prevaja. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim leta 1980 nagrado Prešernovega sklada.