Svet 17.5.2013 6:00

Frljićev projekt v Zenici, drami Semeničeve in Möderndorferja v Moskvi

Zenica/Moskva, 17. maja - Predstava Prešernovega gledališče Kranj v režiji Oliverja Frljića 25.671, ki govori o izbrisanih, je uvrščena v tekmovalni program 12. Festivala bosansko-hercegovske drame v Zenici, kjer bo na sporedu v soboto. V moskovskem gledališču Vedogon pa bo danes bralna uprizoritev drame 5fantkov.si Simone Semenič in Lep dan za umret Vinka Möderndorferja.

To bo prvo gostovanje kranjskega gledališča na Festivalu bosansko-hercegovske drame. Prešernovo gledališče se bo predstavilo z družbenokritično in v javnosti odmevno politično predstavo o izbrisanih režiserja Frljića, ki je bil rojen v bližnjem Travniku.

Frljić želi s predstavo opozoriti javnost na problematiko izbrisanih, za katero Slovenija v 21 letih ni sprejela sistemske rešitve.

Poleg Frljićevega avtorskega projekta bodo na tekmovalnem programu festivala na ogled še predstave iz Avstrije, Hrvaške in Srbije.

V Moskvi pa bo drevi mogoče slišati dramo 5fantkov.si, ki jo je v ruščino prevedel Maxim Reyno ter dramo Lep dan za umret v prevodu Žane Perkovskaje.

Bralni uprizoritvi 5fantkov.si in Lep dan za umret so si v ruskem teatru izbrali v želji po sodobnem tekstu, kjer so vse vloge dodeljene ženskim igralkam. Prireditev v gledališču so poimenovali Iskanje drame ali Kakor si želiš, saj bo občinstvo po bralnih uprizoritvah in diskusiji odločilo, katero od omenjenih dveh dram bodo uprizorili v naslednji sezoni.

Moskovsko gledališče Vedogon deluje od leta 1992. Lotevajo se tako domačih in tujih klasičnih tekstov kot tudi sodobnih besedil in predstav za otroke.

Möderndorferjeva drama Lep dan za umret je bila leta 2007 nominirana za nagrado Slavka Gruma in leta 2009 krstno uprizorjena v Prešernovem gledališču Kranj. Na Tednu slovenske drame je leto pozneje prejela še Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev festivala.

Drama 5fantkov.si Semeničeve je bila Grumova nagrajenka leta 2009. Krstno uprizoritev je doživela v Mestnem gledališču ljubljanskem.