Svet 19.5.2013 5:00

Zagrebški HNK in Pandur z Michelangelom za uvod v Mittelfest

Zagreb, 19. maja - Drama Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) iz Zagreba bo s predstavo Michelangelo v režiji Tomaža Pandurja 12. julija v Vidmu odprla italijanski festival književnosti, glasbe in plesa Mittelfest 2013. Eden od poudarkov letošnje italijanske kulturne manifestacije bo vstop Hrvaške v Evropsko unijo.

Predstava Michelangelo temelji na ekspresionistični drami znamenitega hrvaškega pisatelja Miroslava Krleže o velikem italijanskem renesančnem umetniku Michelangelu Buonarottiju. Nastala je v koprodukciji HNK, Mittelfesta in Pandur Theaters.

Pandur je na nedavni novinarski konferenci v zagrebškem HNK povedal, da Krleža na strasten, zaljubljen in inteligenten način predstavlja Michelangela. Kot je pojasnil, se je s svojim režijskim prispevkom odločil, da bo zapustil ustaljene konvencije in pripravil performativno-inštalacijsko predstavo, ki lahko komunicira s svetom in zaživi kjerkoli, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Generalni direktor Mittelfesta Antonio Devetag je poudaril, da je Pandur na oder postavil eklektično različico drame velikega hrvaškega književnika. Kot je dodal, odpiranje Mittelfesta z Michelangelom predstavlja dobrodošlico Hrvaški ob vstopu v EU.

PO besedah Devetaga bo festival tudi letos odpiral prostor srednjeevropskim umetniškim svetovom. Poseben poudarek bo na kulturi in umetnosti Hrvaške in Madžarske.

Letošnji Mittelfest bo potekal do 20. julija v več mestih pokrajine Furlanija in Julijska krajina. Organizatorji so na festivalu, ki je od leta 1991 obveljal za enega pomembnejših kulturnih dogodkov v regiji, napovedali izjemno veliko število premier.