Slovenija 17.5.2013 4:00

Drevi podelitev nagrad primorskih gledališč tantadruj

Koper, 17. maja - V koprskem gledališču bodo drevi podelili gledališke nagrade tantadruj. Primorsko gledališko nagrado tantadruj so pred tremi leti ustanovili Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče iz Trsta in SNG Nova Gorica. Nagrado za življenjsko delo bo letos dobila Zdenka Lovec, podelili pa bodo še nagradi za najboljšo predstavo in najboljšega igralca.

Koper, Gledališče Koper. Novinarska konferenca pred podelitvijo primorske gledališke nagrade tantadruj (17. 5.). Direktor SNG Nova Gorica Joško Čuk. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, Gledališče Koper.
Novinarska konferenca pred podelitvijo primorske gledališke nagrade tantadruj (17. 5.).
Direktor SNG Nova Gorica Joško Čuk.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Omenjena gledališča vsako sezono po lastni presoji nominirajo predstave za odraslo občinstvo. Tričlanska komisija izbere najboljšo predstavo in najboljšega igralca, posebna komisija pa vsako leto izbere tudi dobitnika nagrade za življenjsko delo.

Slednjo bo letos dobila novinarka Zdenka Lovec. Kot je komisija zapisala v utemeljitvi nagrade, je življenje Lovčeve že desetletja tesno povezano z gledališčem, njegovo refleksijo v družbi in gledališko kritiko. V svoji kritiki se nagrajenka ni omejevala na pavšalno poročevalsko ocenjevanje predstav, temveč je zajela poglobljeno analizo dramskega besedila, njegovega prenosa na oder, odrskega dogajanja, igralskih stvaritev in režiserskega deleža na način, ki je znal kritiški pogled približati tako poznavalcem kot najširšemu bralstvu. S svojim kritiškim duhom in peresom ter novinarskim delom, povezanim z gledališčem, je nagrajenka pripomogla k umetniški rasti vseh treh primorskih gledališč.

Dobitnika nagrad za najboljšo predstavo in igralca bodo sicer razkrili šele drevi.

Nagrada tantadruj je dobila ime po znani noveli Cirila Kosmača. Prve nagrade so podelili v Trstu, lani je nagrado gostilo novogoriško gledališče, letos pa se bo triletni krog sklenil v Kopru. Nagrado v obliki kipca je oblikoval akademski kipar Jakov Brdar.

Pred podelitvijo nagrad bodo na odru koprskega gledališča uprizorili premiero predstave Carla Goldonija Sluga dveh gospodarjev v režiji Kokana Mladenovića.