Slovenija 18.5.2013 4:00

Mednarodni muzejski dan bo na široko odprl vrata muzejev

Ljubljana, 18. maja - Muzeji po vsem svetu bodo danes obeležili mednarodni dan, letos na temo Muzej (spomin + ustvarjalnost) = družbena sprememba. Obeleževanju dneva se pridružujejo tudi slovenski muzeji, ki bodo ob tej priložnosti brezplačno odprli vrata obiskovalcem ter pripravili vrsto delavnic, javnih vodstev in drugih prireditev.

Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dne se odziva na sodoben čas in še močneje opozarja na pomembno vlogo muzejev na socialnem področju. Vzpodbuja vključevanje muzejskih institucij v družbo, poudarja moč in naboj, ki ga ima bogastvo kulturne dediščine, ter njene priložnosti za konstruktivne družbene spremembe, je zapisano na spletni strani Slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM).

Kot je na nedavni novinarski konferenci poudarila predsednica Slovenskega odbora ICOM Tanja Roženbergar, so lahko muzeji potencialni soustvarjalci družbenih sprememb. Ob tem lahko ponudijo kreativne rešitve in številne možnosti neformalnih izobraževanj, kot so delavnice in programi za različne ciljne skupine. Muzeji lahko tudi sooblikujejo lokalne identitete, saj so hrami spominov in prostori medgeneracijskega dialoga.

Obeleževanju mednarodnega muzejskega dneva se pridružujeta tudi Slovensko muzejsko društvo (SMD) s tradicionalno podelitvijo Valvasorjevih nagrad in priznanj ter Skupnost muzejev Slovenije (SMS). Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo letos prejme muzejska svetnica Inja Smerdel. Podelitev bo v ponedeljek, 20. maja, v radovljiški graščini.

Mednarodni muzejski svet (ICOM) je 18. maj za mednarodni dan muzejev razglasil leta 1977 z namenom, da bi povečal zavest o vlogi muzejev v razvoju družbe.