Slovenija 17.5.2013 14:10

Letošnji Rdeči revirji v vseh treh zasavskih mestih

Ljubljana, 17. maja - S koncertom zasavske glasbene skupine Krasen džumbus in akrobacijami Dane Auguštin se bo danes ob 19. uri v Mladinskem centru Zagorje ob Savi začel festival Rdeči revirji. Festival bo v 11. izdaji do 31. maja zavzel celotno Zasavje. Kot je za STA povedal umetniški vodja Branko Potočan, je festival v prvi vrsti namenjen lokalnemu občinstvu.

Po desetletju, ko so se Rdeči revirji omejili le na hrastniško dolino, bo letošnji festival potekal še v Zagorju in Trbovljah. Med dogodki v Zagorju je Potočan izpostavil drevišnji koncert zasedbe Krasen džumbus, ki je v začetku letošnjega leta posnela kompilacijo z istim naslovom, na kateri se predstavlja 19 ustvarjalcev sodobne glasbe iz območja Zasavja. Opozoril je še na sobotno delavnico pripovedovanja zgodb pod vodstvom Ane Duša.

Hrastnik bo letos v sklopu Rdečih revirjev gostil plesalca Gregorja Luštka in Rosano Hribar, ki bosta zaplesala v predstavi Štirinajst. V Trbovljah pa bo med drugim na ogled avtorski projekt Tomaža Lapajneta Dekleve z naslovom Milena Zupančič v tej predstavi ne igra.

Festival bo ponudil okoli 50 brezplačnih prireditev, ki bodo večinoma potekale na prostem. Poleg plesih in gledaliških predstav domačih in tujih ustvarjalcev, cirkusantov in lutkarjev, bodo na ogled tudi razstave in instalacije. Zavrteli bodo nekaj filmov in pripravili več koncertov. Na festivalu sodelujejo večinoma zasavski ustvarjalci, tokratna tema pa bo spoznavanje Zasavja iz manj stereotipnih gledišč.

S festivalom želijo v revirske kraje pripeljati umetnike iz Slovenije in tujine, obenem pa omogočiti tudi zasavskim ustvarjalcem, da se predstavijo pred domačim občinstvom. Organizatorji si obetajo dober odziv v Trbovljah in Zagorju, saj se je festival v Hrastniku v zadnjih letih "kar prijel", je še povedal umetniški vodja.

Zavodu Vitkar se letos kot organizatorji pridružujejo mladinski centri iz vseh treh občin in Regionalni center za razvoj.