Slovenija 18.5.2013 9:43

V Cankarjevem domu drevi 65. koncert Maroltovcev

Ljubljana, 18. maja - Cankarjev dom bo drevi gostil jubilejni koncert Akademske folklorne skupine France Marolt, ki ga pripravljajo ob 65. obletnici največje slovenske folklorne skupine. Maroltovci bodo predstavili nov program, 22 novih odrskih postavitev. Koncerta pod naslovom Prepletanja se bo kot častni pokrovitelj udeležil predsednik republike Borut Pahor.

Ljubljana. Folklorni plesalci, folklora. Arhiv STA. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Folklorni plesalci, folklora.
Arhiv STA.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Program bo vseboval koreografije in plese plesnih mojstrov 18. in 19. stoletja, prepletene z baletnimi elementi, kot tudi ljudski ples z dolgo tradicijo.

Zgodovinski viri pripovedujejo veliko zgodb o plesnem svetu tako kmečkih hiš kot salonov meščanskih petičnežev. Plesni kulturi urbanega in podeželskega okolja sta bili od nekdaj pestri in raznoliki, a vendarle bolj povezani in prepleteni, kot si to danes predstavljamo.

Kot so zapisali folklorniki, je prav stroga ločnica med plemiškim in kmečkim, urbanim in ruralnim, ki je pogosto umetno konstruirana, postala navdih za nocojšnji koncert. Dodali so, da je bilo premikanje meja v folklorno-plesni dejavnosti že od nekdaj vodilo največje in ene najstarejših slovenskih folklornih skupin.

Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini. V 65 letih delovanja si je skupina, ki ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture, prislužila številna priznanja in nagrade, med njimi zlati častni znak svobode RS.

Skupino, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja 125 članov, razdeljenih v tri plesne skupine in dva glasbena orkestra. Umetniški vodja skupine je Tomaž Simetinger, ki je vodstvo prevzel od Mirka Ramovša. Skupina med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte.