Svet 20.5.2013 11:37

Muzej prometa v Glasgowu razglašen za muzej leta 2013

Bruselj, 20. maja - Škotski muzej transporta - Riverside Museum of Transport v Glasgowu je dobitnik Evropske muzejske nagrade leta - EMYA 2013. Žirijo je med drugim prepričal, ker je "še posebej prijazen do obiskovalcev". Slavnostna razglasitev muzeja leta je bila soboto v mestecu Tongeren v Belgiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za omenjeno nagrado se je potegovalo 40 evropskih muzejev. Med nominiranci je bil tudi Slovenski etnografski muzej v Ljubljani. Prireditev z razglasitvijo evropskega muzeja leta je potekala v sklopu konference EMYA v arheološkem Muzeju Gallo Romeins, ki je nagrado EMYA prejel pred dvema letoma.

Stavba muzeja transporta v Glasgowu je bila zgrajena leta 2011. Načrte zanjo je izdelal arhitekturni biro Zaha Hadid Architects. Muzej je posvečen industrijski dediščini tega območja. Že njegova konstrukcija z ukrivljenimi zidovi spominja na zidove ladjedelnice na reki Clyde. O zgodovini ladjedelništva v Glasgowu priča zbirka modelov ladij, zgrajenih v ladjedelnici. Razstavljene so tudi lokomotive ter avtomobili najrazličnejših starosti iz različnih držav.

Nagrado EMYA podeljuje Evropski muzejski forum (EMF). Tega je leta 1977 pod pokroviteljstvom Sveta Evrope ustanovil priznani angleški muzejski strokovnjak in publicist Kenneth Hudson. EMF že od začetka podeljuje dve nagradi, poleg nagrade EMYA še muzejsko nagrado Sveta Evrope.