Slovenija 20.5.2013 14:49

V NUK razstava Iz zgodovine španske slovnice

Ljubljana, 20. maja - V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) bodo ob 18. uri odprli razstavo Iz zgodovine španske slovnice - umetnost govora, branja in pisanja v staroselskih jezikih 16., 17. in 18. stoletja. Podala bo zgodovinsko-jezikoslovni pregled več kot 2000 staroselskih jezikov Amerike in Azije, ki so jih kodificirali španski humanisti.

Prvo slovnico v mehiškem jeziku je napisal menih Andres de Olmos leta 1547, prva slovnica v Mehiki pa je bila natisnjena leta 1571.

Vsi cerkveni redovi so se v Ameriki in potem na Daljnem vzhodu izčrpno posvečali kodificiranju in iznajdbi pisav jezikov, ki so bili zelo oddaljeni od Starega sveta ter tako bogati in drugačni v Novem svetu. V muzejih, samostanih in knjižnicah po svetu je registriranih in ohranjenih več kot 2000 jezikov, ki so jih preučili do 18. stoletja, je zapisano v sporočilu za javnost.

Postavitev, ki bo v razstavni dvorani NUK na ogled do 16. junija, je bila pod drugačnimi naslovi že na ogled v Ciudad de Mexicu, Bogoti in Medellinu. Lani je bila postavljena tudi na Institutu Cervantes na Dunaju. Pripravili sta jo veleposlaništvi Španije v Sloveniji in Avstriji skupaj z NUK in Univerzo v Ljubljani ter v sodelovanju z Institutoma Cervantes v Ljubljani in na Dunaju.

Ljubljanska postavitev vključuje tudi pomembne študije o slovenskem jeziku iz arhivov NUK, ki so bile napisane v istem obdobju in v podobnem duhu, ki je spodbudil hispanoameriške pisce, so še sporočili s španskega veleposlaništva v Sloveniji.