Slovenija 21.5.2013 10:07

Liber.ac letos s poudarjeno germansko noto

Ljubljana, 21. maja - V Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto se je začel 4. sejem akademske knjige Liber.ac. Namen sejma je opozoriti na raznolikost in visoko kakovost slovenskega akademskega založništva. Letošnji spremljevalni program bo v znamenju germanskih jezikov, na sejmu pa bosta danes gostovala švicarska avtorja Erica Pedretti in Raphael Urweider.

Sejem akademske knjige Liber.ac je zasnovan kot tridnevna javna prireditev s spremljevalnim programom, s katero se v slovenskem prostoru uveljavlja nov tip knjižnega sejma, obenem pa se vzpostavlja novo kulturno in komunikacijsko središče. Sejem povezuje različne akterje s področja produkcije in promocije akademske knjige od univerzitetnih založb in knjigarn do univerzitetnih knjižnic.

Namen sejma je opozoriti na kakovost slovenskega akademskega založništva, na najnovejše dosežke znanosti ter interdisciplinarne razvojne usmeritve v visokem šolstvu. Obenem poskuša sejem akademsko knjigo približati širši zainteresirani javnosti, piše na spletni strani fakultete.

Po uvodnih nagovorih in kulturnem programu bodo danes v avli Filozofske fakultete s predstavitvijo umetniškega projekta Različnost v enakosti, enakost v različnosti uvedli tudi spremljevalni del sejma, imenovan Germanski babilon. V ospredju bodo dežele nemškega govornega področja - Švica, Avstrija in Nemčija - ter oba jezika, ki ju poučujejo na Filozofski fakulteti - nizozemščina in švedščina.

Sejem bo med drugim ponudil okrogle mize, diskusije, koncerte, prevodne recitale, dramske performanse, literarna branja, razstave ter otroške delavnice.

V parku bo danes opoldne potekalo srečanje z vileniško lavreatko Erico Pedretti in švicarskim avtorjem mlajše generacije Raphaelom Urweiderjem. Švicarska literatura bo sicer letos tudi v fokusu 28. mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Ob festivalu je zato izšla Antologija sodobne švicarske književnosti, naslovljene Gluscht, v katero so vključena tudi dela Pedrettijeve in Urweiderja. Antologijo bodo nocoj ob 19.30 predstavili v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.

Festival bo potekal do 23. maja. Sklenil ga bo Večer Brechtovih songov in poezije, naslovljen Gramofon. Pevka Nanča Muck predstavlja Brechta predvsem kot pesnika.