Slovenija 23.5.2013 9:49

V Kinodvoru nocoj premierno film o nastanku Države NSK

Ljubljana, 23. maja - V Kinodvoru bodo nocoj ob 21. uri premierno predvajali film Čas za novo državo, podnaslovljen Prvi kongres državljanov NSK države v času, Berlin v režiji skupine Irwin in Igorja Zupeta. Film beleži zgodovinski trenutek, ko soustanovitelji Države NSK le-to ponudijo v upravljanje in nadaljnje oblikovanje njenim državljanom, so zapisali v Kinodvoru.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Država NSK, ki je bila zasnovana kot umetniški projekt, je med vsemi obstoječimi državami edinstvena v tem, da nima svojega teritorija, saj vse od ustanovitve leta 1992 obstaja zgolj v času.

"Od 21. do 23. oktobra 2010 je v Berlinu potekal prvi kongres državljanov NSK, ki se ga je udeležilo 30 delegatov iz različnih držav in kontinentov. Ker končno formo definirajo produkcijski pogoji in nikoli obratno, smo kongres snemali s tremi kamerami v slogu cinema verite. Tri kamere - trije 'lovci'. Nato je ostala še post produkcijska premisa: kako 'glave, ki govorijo' abstraktno, prevesti v dramo kongresa," je film opisal sorežiser in soscenarist Zupe.

Delegati in opazovalci kongresa so ob pomoči strokovnjakov, ki so bili povabljeni k sodelovanju, analizirali dosedanje delovanje države v času, formulirali sklepe in na njihovi podlagi odločali o nadaljnjem delovanju Države NSK.

Poleg članov skupine Irwin in Zupeta scenarij za film podpisuje še Eda Čufer. Za fotografijo je poskrbel Thomas Vollmar, za montažo Urban Potočnik, za obdelavo zvoka Boštjan Kačičnik, glasbo pa podpisuje Dejan Knez.

Skupino Irwin, ki je nastala leta 1983 in je hkrati soustanoviteljica umetniškega kolektiva NSK, sestavlja pet članov: Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek in Borut Vogelnik. Vrsta projektov skupine je dejavno in konkretno posegla v družbena in zgodovinska dogajanja v času - Kapital, NSK Ambasada Moskva, Transnacionala, East Art Map.

Zupe je diplomiral iz filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Med drugimi je režiral film Glasba je časovna umetnost, LP film Pankrti - Dolgcajt.