Svet 24.5.2013 5:30

V dunajski Albertini retrospektiva kontroverznega Gottfrieda Helnweina

Dunaj, 24. maja - V dunajski galeriji Albertina bo med 25. majem in 13. oktobrom na ogled razstava avstrijskega slikarja in fotografa Gottfrieda Helnweina. Kot so zapisali v Albertini, je postavitev, ki bo šokirala s svojo kontroverznostjo, prva evropska retrospektiva enega najpomembnejših sodobnih umetnikov.

Ob 65. rojstnem dnevu Gottfrieda Helnweina bodo v galeriji na ogled postavili 150 del, ki prikazujejo različne faze njegovega ustvarjanja, so sporočili z Agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.

V Helweinovih delih se odražajo tabu teme, kompleksnost moderne družbe ter tudi njegov lasten pogled na fizično in duševno trpljenje, ki ga je človek po umetnikovem mnenju vedno znova sposoben prizadejati sočloveku. Obenem njegovi avtoportreti po besedah direktorja Albertine Klausa A. Schröderja prikazujejo trpljenje kot elementarni pogoj za obstoj v današnji družbi.

Kontroverzni fotograf, slikar in performer je svetovno javnost šokiral predvsem s hiperrealističnimi slikami ranjenih in prestrašenih otrok. Tovrstna dela ponujajo izraz uporništva, otroške samostojnosti in posmehovanje propadlemu svetu, ki so ga ustvarili odrasli.

Helnwein v svojih delih uporablja tudi motive popularne kulture, predvsem Disneyjeve junake, ki jim dodaja groteskne poteze, kajti tudi iznakažena Miki Miška s potuhnjeno sumljivim pogledom je lahko simbol bolečine, zla in uničenih svetov, še piše v sporočilu za javnost.

Helnwein se je rodil na Dunaju, kjer je preživel otroštvo in mladost. Dela umetnika, ki je študiral na dunajski Akademiji za likovno umetnost, so bila razstavljena po vsem svetu. Od leta 2002 živi in ustvarja v Los Angelesu.