Svet 27.5.2013 5:30

Nova spletna stran za ljubitelje umetnosti iz časa Jane Austen

Austin, 27. maja - Ameriška poznavalka življenja in dela slovite britanske pisateljice Jane Austen Janine Barchas je ustvarila spletno stran "What Jane Saw" (Kaj je videla Jane). Stran od sobote dalje ponuja virtualen sprehod po razstavi angleškega slikarja Joshue Reynoldsa, ki si ji jo leta 1813 v Londonu ogledala pisateljica.

Jane Austen (1775-1817), za katero so mnogi prepričani, da je bila "podeželska siva miška", je bila pravzaprav svetovljanka, ki je zelo rada zahajala v London. V angleški prestolnici je obiskovala gledališča, galerije in se udeleževala takrat modnih družabnih srečanj, piše britanski časnik The Guardian.

Maja 1813, nekaj mesecev po izidu njenega slovitega romana Prevzetnost in pristranost, si je z bratom Henryjem v Britanskem inštitutu v Pall Mallu ogledala razstavo slik Joshue Reynoldsa. Postavitev, ki je prvič prikazala retrospektivo enega umetnika, je veljala za uspešnico. O razstavi je Austenova z velikim navdušenjem pisala svoji sestri Cassandri.

Spletna galerija Barchasove iz Univerze Texas rekonstruira ohranjeni razstavni katalog, časopisne članke in arhitekturne načrte za stavbo Britanskega inštituta, ki je bila podrta leta 1860.

Nad 114 slikami je bila Austenova očarana tudi zato, ker so prikazovale slavne osebnosti njenega časa, kot so bili pisatelj Samuel Johnson, pomorščak Omai in valižanska igralka Sarah Siddons.