Slovenija 27.5.2013 10:36

V Novem mestu 36. dolenjski knjižni sejem

Novo mesto, 27. maja - V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri odprli 36. dolenjski knjižni sejem, ki bo potekal do petka, 31. maja. Na sejmu, ki ga prirejajo Kulturno umetniško društvo Krka, Knjižnica Mirana Jarca in novomeška knjigarna Mladinske knjige, bodo predstavili slovensko letno knjižno bero, priredili več pogovorov in srečanje najmlajših literatov.

Novo mesto, Galerija Krka. 36. dolenjski knjižni sejem. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Galerija Krka.
36. dolenjski knjižni sejem.
Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Galerija Krka. 36. dolenjski knjižni sejem. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Galerija Krka.
36. dolenjski knjižni sejem.
Foto: Rasto Božič/STA

Po besedah predstavnice novomeške poslovalnice Mladinske knjige Petre Činkole bo Krkina galerija do petka v znamenju knjige. Na sejmu bodo predstavili nekaj več kot 2000 oziroma glavnino od lanskega do letošnjega sejma izdanih knjig vseh slovenskih založb, je pojasnila za STA.

Predsednik Kulturno umetniškega društva Krka Mitja Pelko je povedal, da bo odprtje sejma posvečeno slovenski ilustraciji. Gosta večera, ki so ga naslovili Sanje v dlani, bosta ilustratorja Jelka Reichman in Peter Škerl, o ilustracijah in likovnem ustvarjanju za otroke pa se bo z njima pogovarjala Carmen L. Oven.

V sredo se bodo v okviru knjižnega sejma posvetili učencem dolenjskih osnovnih šol, ki bodo predstavili svoje literarne ustvarjalne začetke. Povabili jih bodo na območno srečanje najmlajših literatov osnovnih šol s pisateljem Primožem Suhodolčanom in košarkarjem Matjažem Smodišem. Najboljše med njimi bodo nagradili.

Med večernimi sejemskimi prireditvami bodo v četrtek priredili še literarni večer s pogovorom O Dolenjski in Slavi vojvodine Kranjske. Letos namreč mineva 170 let od rojstva novomeškega tiskarja in založnika Janeza Krajca, v čigar novomeški tiskarni so prvič ponatisnili Valvasorjevo Slavo vojvodine Kranjske. Omenjeni ponatis velja za najzahtevnejše tiskarsko delo, ki je v drugi polovici 19. stoletja nastalo na Dolenjskem.

O ponatisu Slave vojvodine Kranjske na Dolenjskem in zapisih Dolenjske v omenjenem Valvasorjevem delu se bodo pogovarjali Tomaž Čeč, Primož Debenjak, Stanka Golob in Marinka Dražumerič. Knjižnica Mirana Jarca bo pripravila tudi virtualno razstavo Janez Krajec - novomeški mojster črne umetnosti.

Vse razstavljene knjige bodo v času sejma naprodaj z 10-odstotnim popustom.