Svet 27.5.2013 11:43

Majerjeva in Kus nagrajena na festivalu otroškega gledališča v Subotici

Subotica, 27. maja - Na 20. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici je Maruša Majer za vlogo v Zvezdici Zaspanki v režiji Roberta Waltla in izvedbi Mini teatra prejela nagrado za igro oziroma animacijo. Slavil je tudi Peter Kus za izvirno glasbo v njegovi predstavi Gozd raja!, koprodukciji Gledališča Glej in Otroškega gledališča Dubrava.

Majerjeva je nagrado prejela za vlogo Zvezdice Zaspanke v priljubljeni pravljici Franeta Milčinskega - Ježka, ki prinaša univerzalno sporočilo, "da lahko z dobroto, ljubeznijo in s čisto mislijo premagamo zlo". V vlogi Majerjeva sicer nastopa v alternaciji z igralko Nino Ivanišin, ob boku igralcev Tadeja Piška in Igorja Štamulaka ter Tadeja Droljca, ki v živo izvaja avtorsko glasbo Mihe Ciglarja.

Poleg Majerjeve so bili na festivalu za igro oziroma animacijo nagrajeni še Laura Bartolomej (Italija), Larisa Mikulič (Belorusija), Aleksander Jendžejevski (Belorusija) ter celotni ansambel lutkovnega gledališča Skomoroh za predstavo "Muvica zujalica" avtorja in režiserja Aleksandra Ankudinova (Rusija).

Med nagrajenci festivala je bil iz Slovenije tudi skladatelj, glasbenik in gledališki ustvarjalec Peter Kus za izvirno glasbo v njegovi predstavi Gozd raja!. V predstavi je Kus želel ustvariti zveneče "gozdno gledališče", ki je v materialnem smislu organsko zgrajeno iz predmetov narave, piše na spletni strani Gledališča Glej.

Festival otroškega gledališča v Subotici je potekal med 19. in 25. majem. V tekmovalni program festivala so prijavili 225 predstav iz 50 držav. V sklopu uradne selekcije je bilo uprizorjenih 21 predstav v izvedbi 21 gledališč iz 14 držav.

Posebno nagrado za izvirnost in fantazijo je v sklopu jubilejne izdaje festivala prejela predstava "Beskrajni snovi" makedonskega avtorja in režiserja Bonje Lungova, posebno nagrado za lutkarski odrski eksperiment je prejela predstava "Juki papet v orks" japonske avtorice in režiserke Juki Kudo, posebno nagrado za negovanje gledališke tradicije pa predstavi "Državnom pozorištu lutaka" v režiji Erdenija Žalcanova iz Rusije.

V Subotico se je minuli teden sicer preselila tudi razstava Svetovi in junaki, ki je bila na ogled v Narodnem muzeju Slovenije. Srbsko lutkarstvo in gledališko ustvarjanje za otroke, ki je bilo tudi v središču 20. mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica, je na razstavi predstavljeno preko lutk, kostumov, scenografskih delavnic in gledaliških fotografij, so sporočili iz Mini teatra.