Slovenija 28.5.2013 6:00

Večer istrske ljudske glasbe kot uvod v letošnji Godibodi

Ljubljana, 28. maja - Na letnem vrtu Hostla Celica se bo drevi ob 20.30 začel festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi. Nocojšnji večer bo zaznamovan z istrsko ljudsko glasbo, za kar bosta poskrbela skupina Vruja, ki bo predstavila svojo novo zgoščenko "Brez pašaporta", in Dario Marušić z glasbenim projektom "3 = 1 = n (Music for Minorities and Loosers)".

Pred začetkom festivala bo ob 18. uri v organizaciji Društva za Eno glasbo, Glasbene mladine Slovenije in Zavoda Godibodi potekala okrogla miza z naslovom Iz tišine se rodi glasba: kulturna podoba kulturnih spomenikov. Udeleženci okrogle mize bodo spregovorili o privatizaciji javnega prostora.

Osrednje prizorišče šeste izdaje festivala Godibodi, ki bo potekal do petka, 31. maja, bo v Hostlu celica, festivalsko dogajanje pa se bo selilo še v mariborski Kulturno Glasbeni Brlog (KGB) ter koprski Circolo.

V sredo bosta svojo novo ploščo Pesem o morju prestavila Metod Banko in Teo Collori, čemur bo sledil koncert Anton Feinig Tria, ki bo z Evo Hren predstavil z jazzom obarvano avtorsko glasbo, prežeto z ljudskimi pesmimi s Koroške.

V četrtek bo Hostel Celica obeležil 10. obletnico delovanja, zato ne bo festivalskega programa, v petek pa bo Godibodi sklenil večer z glasbo Aphre Tesla Operating System in skupine Fake Orchestra. Pevka Aphra bo nastopila še 1. junija v mariborskem KGB.

Maribor bo gostil še Vrujo, Koper pa Marušića ter Katarino Juvančič in Dejana Lapanjo z bendom.

V sklopu spremljevalnega programa je v Celici na ogled fotografska razstava Bojana Stepančiča Godibodi in Sozvočja. Nocoj pa bodo odprli še razstavo Portret istrskega lutnarja - Ottavio Štokovac in njegovi bajsi. Od četrtka bo na ogled slikarska razstava Žige Okorna Ljubezen proti strahu, Celica 1993-2013.

Zadnji dan maja pripravljajo še okroglo mizo Sestava v umetnosti. Na njej bodo predstavili delovanje kulturno umetniškega društva Sestava, ki je zaslužno za preoblikovanje nekdanjega vojaškega zapora v mladinski hotel Celica.