Svet 2.6.2013 6:00

Slovenski predstavi v Zagrebu tekmujeta za najboljšo regionalno komedijo

Zagreb, 2. junija - Predstava Božič pri Ivanovih ljubljanske Drame in Ženska komedija Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), se bosta na letošnjih 37. dnevih satire v Zagrebu potegovali za nagrado za najboljšo regionalno komedijo. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi Molierovega Tartuffa, ki ga je v zagrebškem gledališču mladih (ZKM) režiral Jernej Lorenci.

Na letošnjem festivalu smeha, ki bo potekal med 5. in 21. junijem, bodo na oder postavili 15 najbolj uspešnih gledaliških komedij iz Hrvaške, Slovenije in Srbije. Selektor dnevov satire Hrvoje Ivanković je dejal, da bo zagrebško gledališko občinstvo lahko uživalo v tematsko, stilsko in poetsko različnih predstavah.

Kot je pojasnil, se je odločil tako za dobra humorna dela kot tudi za spletkarsko posodobljene klasične komedije ter črne komedije, ki se osredotočajo na fenomene in deviacije sodobnega sveta.

Božič pri Ivanovih Aleksandra Ivanoviča Vedenskega je v Drami režiral Oliver Frljić, medtem ko je Žensko komedijo Heinerja Müllerja v MGL postavil Ivica Buljan.

Iz Srbije prihajata Jugoslovansko dramsko gledališče s Sumljivo osebo Branislava Nušića v režiji Jagoša Markovića ter Narodno gledališče Subotica s predstavo Čudo v Poskokovi dragi hrvaškega pisatelje Anteja Tomića. Tomićevo delo režira Snežana Tršić.

Večina ostalih predstav je iz Zagreba, na odru gledališča Kerempuh pa se bodo predstavili tudi ansambli gledališč iz Osijeka, Zadra in Pulja. Satirično gledališče Kerempuh bo izvedlo komedijo Duhovnikovi otroci, ki jo je po besedilu Mata Matešića režiral Mario Kovač. Matešić je tudi avtor predstave Fina mrtva dekleta, ki jo je v zagrebškem Dramskem gledališču Gavella režiral Dalibor Matanić.

Emir Hadžihafizbegović je avtor in režiser predstave Cena sreče, ki jo bo odigral ansambel Hrvaškega narodnega gledališča iz Osijeka.

Letošnji dnevi satire so posvečeni enemu vodilnih hrvaških komediografov Fadilu Hadžiću, ki je umrl leta 2011. Organizatorji so se odločili, da bodo poleg tekmovalnega programa najboljših predstav iz regije pripravili tudi spremljevalne dogodke, kot so melodrame in koncerti.