Slovenija 29.5.2013 8:00

Začenja se prvi Festival fotografije in človekovih pravic

Ljubljana, 29. maja - V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) se bo danes ob 19. uri pričel prvi Festival fotografije in človekovih pravic. S festivalom želijo organizatorji spodbuditi družbeno odgovorno uporabo fotografije kot orodja za zaščito in promocijo človekovih pravic ter za izražanje kritičnega pogleda na globalno-lokalna družbena dogajanja.

V SEM bo festival, ki ga v sodelovanju s SPP Zavodom za promocijo fotografije in KUD France Prešeren pripravlja Ekvilib Inštitut, odprlo predavanje direktorja fotografije za Afriko pri tiskovni agenciji AP Jeroma Delayja. Po predavanju bodo na ploščadi pred muzejem pripravili projekcijo multimedij in fotozgodb.

Festival bo do 1. junija ponudil še nekaj fotografski razstav, med drugim bodo v četrtek odprli razstavo Klaudie Poropat Asistenca je naša eksistenca v SEM in razstavo Sarah Elliot Ženske revolucije v KUD France Prešeren. Elliotova bo pred odprtjem spregovorila na temo Ženske v ospredju revolucije.

V ZRC SAZU bodo v petek spregovorili še o izzivih, priložnostih in možnostih dokumentarne in novinarske fotografije v Sloveniji ter razglasili zmagovalce natečaja Slovenija: Skozi objektiv človekovih pravic.

Zadnji dan se bo festival ponovno selil v KUD France Prešeren, kjer bo potekala delavnica, naslovljena Pravice ali prav(lj)ice? Uvod v ekonomske, socialne in kulturne pravice. Sledila bosta predavanje Ivone Truskan o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah ter pogovor z žiranti natečaja Fotografija in človekove pravice - Delayjem, Truskanovo, Elliotovo in Natašo Kuzmič z Urada varuha človekovih pravic. Pogovor bo povezovala Anita Ramšak z Ekvilib Inštituta.

Prvi Festival fotografije in človekovih pravic bo zaokrožila razglasitev zmagovalcev in odprtje razstave zmagovalnih fotografij natečaja Globalni svet: Skozi objektiv človekovih pravic.