Svet 28.5.2013 16:58

Naberšnikov Šanghaj v Parizu osvojil dve nagradi

Pariz, 28. maja - Film Marka Naberšnika Šanghaj, posnet po literarni predlogi Ferija Lainščka, je na mednarodnem filmskem festivalu SEE a Paris prejel glavno nagrado festivala za najboljši film in nagrado za najboljšo glasbo, ki jo podpisuje Saša Lošić. Mednarodno žirijo je prepričala zgodba o štirih generacijah ciganske družine in večnem hrepenenju po sreči.

Moravske toplice, Filovci ob Bogojini. Režiser Marko Naberšnik in pisatelj Feri Lainšček med snemanjem filma Šanghaj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Moravske toplice, Filovci ob Bogojini.
Režiser Marko Naberšnik in pisatelj Feri Lainšček med snemanjem filma Šanghaj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V programu festivala jugo-vzhodnega evropskega filma SEE a Paris, ki je potekal med 22. in 25. majem, so prikazali celovečerne, kratke, dokumentarne ter animirane filme iz Makedonije, Turčije, Črne gore, Kosova, Romunije, Slovenije, Srbije, Bolgarije, Albanije, Grčije, Bosne in Hercegovine in s Hrvaške, so sporočili iz Arsmedie.

Nagradi, ki ju je Šanghaj prejel na pariškem festivalu, se pridružujeta nagradi za najboljši scenarij, ki jo je prejel na mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu in zlati roli, ki sta mu jo podelila Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej. Šanghaj je bil tudi najbolj gledan slovenski film preteklega leta. Doslej si je film ogledalo več kot 47.000 gledalcev. Drugi Naberšnikov celovečerni film - po uspešnici Petelinji zajtrk - je lani odprl tudi Festival slovenskega filma.

Aprila je bil celovečerec prikazan tudi na mednarodnih filmskih festivalih v Pekingu in kanadskem Clevelandu, kjer je uvrščen v tekmovalni del festivalskega programa. Film bo svojo mednarodno pot nadaljeval v Sankt Peterburgu, kjer bo prikazan v okviru Dnevov balkanske kinematografije, ki bodo potekali med 29. majem in 5. junijem.

Šanghaj predstavlja zgodbo štirih generacij romske družine Mirga, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. Belmondo je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas in jo poimenuje Šanghaj. S pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje. Glavno moško vlogo igra makedonski igralec Visar Vishka, ob njem pa v filmu nastopajo Bojan Emeršič in Senad Bašić ter igralka Asli Bayram.