Slovenija 30.5.2013 4:00

Novi kabaret za uvod v 7. festival Prelet

Ljubljana, 30. maja - S premiero predstave Tri prste pod popkom v režiji Maruše Geymayer-Oblak se bo nocoj v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) začel 7. Prelet. Festival SMG in Gledališča Glej bo do 6. junija ponudil vpogled v produkcijo obeh gledališč, poleg najnovejše produkcije SMG pa še premieri Gleja - Janezov pasijon in Kabaret Kurac: Ropotarnica.

Festival Prelet je v sedmih letih po besedah direktorice SMG Uršule Cetinski postal "družabno, umetniško in mednarodno stičišče različnih pogledov, idej in dobrega gledališča". Rdeča nit letošnje izdaje, ki bo postregla z nekaj manj kot 20 predstavami, bo kabaret kot spoj gledališča in glasbe.

Tako bo že današnji uvodni večer zaznamovala nova premiera SMG Tri prste pod popkom v režiji Maruše Geymayer-Oblak. Snov za kabaret izhaja iz slovenske erotične ljudske poezije. Pred tem bosta ozračje ogrela Mare Bulc in Matej Recer s performansom Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico.

Dve premieri bo na festivalu ponudilo Gledališče Glej. Janezov pasijon, ki nastaja v režiji novega umetniškega vodje gledališča Marka Bratuša, se loteva slovenskih politikov kot slehernikov. Za sklep festivala v Gleju pripravljajo že tretji Kabaret Kurac skupine G-Fart z naslovom Ropotarnica v režiji Simona Belaka.

Prelet bodo po napovedih tudi letos obiskali gostje iz tujine, med katerimi bodo gledališki selektorji, direktorji in teoretiki.