Na hitro prelistano 1.6.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 1. junija - Pri založbi Modrijan so izdali roman priznanega ameriškega pisatelja Philipa Rotha Nemeza, pri založbi Miš pa mladinsko delo francoske avtorice Marie-Aude Murail z naslovom Simpl. Založba Učila je izdala knjigo slovitega brazilskega avtorja Paula Coelha Rokopis iz Akre, Mladinska knjiga pa popotniški vodnik Daria Corteseja Od Davnine do divjine.

Ljubljana. Roman pisatelja Paula Coelha z naslovom Rokopis iz Akre. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisatelja Paula Coelha z naslovom Rokopis iz Akre.
Foto: STA

Ljubljana. Popotniški vodnik pisatelja Daria Corteseja z naslovom Od davnine do divjine. Foto: STA

Ljubljana.
Popotniški vodnik pisatelja Daria Corteseja z naslovom Od davnine do divjine.
Foto: STA

Ljubljana. Roman ameriškega pisatelja Philipa Rotha z naslovom Nemeza. Foto: STA

Ljubljana.
Roman ameriškega pisatelja Philipa Rotha z naslovom Nemeza.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman francoske pisateljice Marie-Aude Murail z naslovom Simpl. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman francoske pisateljice Marie-Aude Murail z naslovom Simpl.
Foto: STA

NEMEZA - ZADNJI ROMAN AMERIŠKEGA LITERARNEGA VELIKANA ROTHA

Ameriški literarni velikan Philip Roth, ki je 19. marca dopolnil 80 let, je delo Nemeza objavil leta 2010 ter ga lani označil za zadnji roman. Naslovil ga je po grški boginji maščevanja in poosebitvi pravične jeze. Kot četrti del in obenem zaokrožena celota je pripet na predhodno trojico romanov - Slehernik, Ogorčenje, Ponižanje. V vseh omenjenih romanih se posveča temeljnemu vprašanju človeške eksistence. Nelahko tematiko pred bralca postavlja v zanj značilni natančni psihološki gravuri in dovršeni literarni gradnji. Dogajanje romana je avtor postavil v poletje 1944, ko v judovskem predelu mesta Newark izbruhne epidemija otroške paralize. Ker ni cepiva, je njeno razdejanje podobno učinkom kuge. Roth je v ospredje postavil 23-letnega Buckyja Cantorja, po poklicu športnika, po značaju pa požrtvovalnega poštenjaka. Cantor se spoprime s kužno nevarnostjo, z Bogom, predvsem pa s sabo in svojimi načeli. Roman Nemeza je v slovenščino prevedla Miriam Drev.

Philip Roth velja za enega najplodovitejših in cenjenih pisateljev, ki se je proslavil z romanom Portonoyeva tožba, s Pulitzerjem nagrajeno Ameriško pastoralo in z deloma "I Married a Communist" (Poročila sem se s komunistom) in Človeški madež. Leta 2002 je prejel zlato medaljo Ameriške akademije za umetnost in književnost. Dvakrat je prejel ameriško državno nagrado za književnost, trikrat PEN/Faulknerjevo nagrado. Leta 2011 je postal četrti pisatelj, ki je prejel mednarodnega bookerja. Njegovo ime se zadnja leta pojavlja med kandidati za Nobelovo nagrado za književnost. V slovenskem prevodu so poleg omenjenih romanov na voljo še Zbogom, Columbus, Umirajoča žival, Zarota proti Ameriki, Profesor poželenja in Prevara.

SIMPL - MLADINSKI ROMAN, KI ODPIRA VPRAŠANJA STIGMATIZACIJE

Osrednji junak romana francoske pisateljice Marie-Aude Murail je umsko zaostal Simpl, katerega edina skrb je plišasti zajec Zajko. Čeprav je življenje z njegovega vidika morda zelo enostavno, pa to ne velja za njegovega brata Klebra. Gimnazijec ne izpolnjuje le poslednje želje pokojne mame, da naj pazi na svojega brata, pač pa mu želi omogočiti človeka dostojno življenje, za kar je pripravljen narediti vse. Avtorica na zelo subtilen način predstavlja tako umsko zaostalost kot najstniško željo po normalnem domu, v katerem nihče nikogar ne obsoja. Odpira tudi vprašanja družbene stigmatizacije. Simpl, ki je na razvojni stopnji triletnika, zastavlja zelo enostavna vprašanja, ki se odraslim zdijo smešna in nesmiselna, a odgovor nanje večkrat ni enostaven.

Marie-Aude Murail je ena vodilnih francoskih mladinskih pisateljic, ki piše tudi v drugih žanrih. Za svoja dela je prejela številne francoske in mednarodne nagrade. Doslej je napisala več kot 80 knjig za otroke in mladino, Simpl pa je njen prvi prevod v slovenski jezik. Roman je prevedla Mojca Medvedšek.

ROKOPIS IZ AKRE - COELHOV ROMAN, POSTAVLJEN V ČAS KRIŽARSKE VOJNE

Dogajanje tokratnega Coelhovega romana, ki ga je poslovenila Katja Mikelj, je postavljeno v leto 1099, ko se Jeruzalem pripravlja na vdor križarjev. Grk Kopt organizira srečanje, na katero povabi vse prebivalce tega mesta. Množica, med katero so kristjani, Judje in muslimani, se zbere na trgu v prepričanju, da bodo prejeli napotke, kako se pripraviti na boj. A Kopt je zanje pripravil drugačno lekcijo. Čeprav vse kaže na to, da jih čaka poraz, jih Grk spodbudi, da pobrskajo za znanjem iz vsakodnevnega življenja, ki so jim ga prinesli izzivi in težave, s katerimi so se morali soočati. Pravo znanje se po njegovem mnenju skriva v ljubezni, ki jo doživimo, v izgubah, ki so nas doletele, v kriznih trenutkih in trenutkih veselja ter v našem sprejemanju neizogibne smrti. Delo odkriva najgloblje človeške univerzalne vrednote.

Paulo Coelho je trenutno najbolj bran brazilski avtor na svetu. Njegova so bila prevedena v 73 jezikov. Za svoje delo je dobil številne nagrade in nazive. Med drugim je postal svetovalec Unescovega projekta, ki se ukvarja z medkulturnim dialogom. Med njegovimi najbolj znanimi deli sta Alkimist in Magov dnevnik.

OD DAVNINE DO DIVJINE - CORTESEJEV POPOTNIŠKI VODNIK S 40 IZLETI

Cortesejev popotniški vodnik od davnine do divjine, podnaslovljen 40 drugačnih izletov po Sloveniji, bralca z izvirno in duhovito besedo popelje po Sloveniji. Ob tem opozarja na osupljive ostaline preteklosti, naravne danosti pa tudi posebnosti in bogastvo slovenskega rastlinskega sveta. Delo prinaša seznam izletov z natančnimi opisi poti, podprtimi s 57 zemljevidi in 120 fotografijami, poleg koristnih napotkov pa avtor podaja tudi recepte za pripravo divje hrane. Dario Cortese je po izobrazbi agronom sicer pa samostojni publicist, ki se lahko pohvali s številnimi članki, popotniškimi vodniki in vsaj ducatom knjig o naravni prehrani.