Slovenija 30.5.2013 9:56

V Kopru simpozij Foruma Tomizza na temo Boljše Življenje?

Koper, 30. maja - V Kopru se bo danes ob 10.30 v sklopu 14. mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza začel simpozij Boljše življenje?, na katerem se bodo posvetili vprašanjem evropske integracije v povezavi z bližnjim vstopom Hrvaške v EU. Forum, ki ga bo v Kopru odprl pisatelj Marko Sosič, se je sicer pričel že v sredo v Trstu, jutri pa se seli v Umag.

Na današnjem simpoziju v Kopru se bodo o vprašanjih evropske integracije, predvsem v luči globalne krize in novega položaja Istre po padcu meje, pogovarjali Laura Marchig iz Reke, Ahmed Burić iz Sarajeva, Katarina Luketić iz Zagreba, Bojan Krivokapić iz Novega Sada in Max Schiozzi iz Trsta.

Poleg simpozija v Kopru pripravljajo še literarni sprehod po mestu, naslovljen Tomizzev itinerarij ter predstavitev slovenskega prevoda zbirke kratke proze Valdinos črnogorskega pisatelja Jovana Nikolaidisa, ki je izšel pri KUD AAC Zrakogled. Pogovor s pisateljem bo vodila prevajalka Sonja Polanc.

Zvečer bo koprski del foruma sklenil koncert 18 izvajalcev Artistra, podnaslovljen Hommage Sergiu Endrigu: 1947.

Dogajanje bo v petek v Umagu popestrila podelitev nagrad za kratko prozo Lapis Histriae 2013. Organizatorji so na natečaj, ki poteka na isto temo kot forum, prejeli 160 hrvaških, srbskih, slovenskih, italijanskih in bosanskih del. Forum bo v soboto sklenila komemoracija na grobu Fulvia Tomizze v Materadi.

Letna simpozijska srečanja, poimenovana po tržaškem pisatelju Fulviu Tomizzi, so leta 2000 nastala na pobudo pisatelja, novinarja in prevajalca Milana Rakovca, usmerjena pa so k spodbujanju kulturnega dialoga v jadranskem obmejnem prostoru. Forum poteka v treh obmejnih mestih - Kopru, Umagu in Trstu, ki so bila pomembna tudi za Tomizzevo življenjsko pot.

Prva leta se je forum vsebinsko posvečal pisatelju in njegovemu literarnemu opusu, nato pa se je preusmeril k aktualnim vprašanjem obmejnega prostora.