Slovenija 30.5.2013 11:26

V Mestnem muzeju prvi dan slovenskih specialnih knjižnic

Ljubljana, 30. maja - V Mestnem muzeju Ljubljana poteka prvi dan slovenskih specialnih knjižnic. Na srečanju so se zbrali knjižničarji iz različnih slovenskih kulturnih, gospodarskih, vladnih in znanstvenih inštitucij, ki bodo prisluhnili predavanjem na temo Strateški načrt knjižnice.

Specialne knjižnice številnih inštitucij so se znašle nezavidljivem položaju. Zaradi vse večje in boljše dostopnosti digitalnih vsebin knjig in revij na spletu so mnogi začeli preoblikovati ali celo ukinjati specialne knjižnice ne vedoč, da knjižnice niso le zbirke knjig, ampak da bibliotekar kot strokovnjak v specialni knjižnici opravlja unikatno vlogo informacijskega specialista, opozarjajo v sekciji za specialne knjižnice Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS).

Na današnjem srečanju osrednjo temo Strateški načrt knjižnice osvetljujejo predavatelji, ki predstavljajo primere dobrih praks v institucijah, v katerih imajo s strateškim načrtovanjem večletne izkušnje.

Poleg predavanj so organizatorji pripravili okroglo mizo, na kateri bodo predstavili delo različnih inštitucij ter podali praktične izkušnje in razmisleke za prihodnost. Na okrogli mizi bodo spregovorili predsednica nacionalnega sveta za knjižnično dejavnost Melita Ambrožič iz Narodne in univerzitetne knjižnice, Angela Čuk (Krka), Andreja Krajnc (Izum), Antea Kursar (ministrstvo za notranje zadeve), Anita Longo (državni zbor) in Tomaž Smrekar (statistični urad).

V Sloveniji deluje več kot 100 specialnih knjižnic, ki so, kot so zapisali v sekciji, v času krize pogosto prve tarče racionalizacije. Udeleženci okrogle mize bodo zato pozvali vlado in ministrstva, "naj bodo zelo previdni pri spreminjanju in ukinjanju specialnih knjižnic, saj njihovo preoblikovanje pogoste okrne njihovo bistvo - zagotavljanje kakovostnih informacij za podporo osnovne dejavnosti matičnih inštitucij".