Slovenija 30.5.2013 14:54

Filmarji pozvali vlado k zavzemanju za ohranitev kulturne izjeme

Ljubljana, 30. maja - Slovenski filmarji so na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter vlado pred pričetkom pogajanj o sporazumih med EU in ZDA, ki se nanašajo na usluge in trgovino, poslali odprto pismo. Od njiju pričakujejo, da se bosta zavzela za ohranitev kulturne izjeme. Kot so zapisali, bi s tem ohranili evropsko in slovensko avdiovizualno kulturo.

Kot so zapisali slovenski filmski ustvarjalci in delavci, združeni v Filmsko iniciativo, so namreč v pogajalska izhodišča vključene tudi kulturne dobrine iz avdiovizualnega sektorja. Doslej je v prostotrgovinskih sporazumih med EU in ZDA veljalo načelo t.i. kulturne izjeme. To pomeni, da so kulturne dobrine in storitve posebne narave in presegajo zgolj trgovske vidike, zato zanje trgovinska liberalizacija ne velja.

Ker pa letošnja pogajalska izhodišča Evropske komisije kulturno izjemo izključujejo, filmarji opozarjajo, zakaj je njena opustitev in posledično s tem vključevanje filma v prostotrgovinske sporazume ter popolna liberalizacija trga na avdiovizualnem področju lahko usodna za slovenski prostor.

Ena izmed temeljnih vrednot Evrope in Evropske skupnosti je kulturna in jezikovna raznolikost, k njenemu spoštovanju in zaščiti pa države EU zavezuje tudi konvencija Unesca o varovanju in spodbujanju raznolikosti kulturnih izrazov, ki jo je Slovenija ratificirala leta 2006, so spomnili filmarji in izpostavili, da je za države z majhnim trgom, kakršna je Slovenija, državna podpora nacionalni kulturni ustvarjalnosti in poustvarjalnosti ključnega pomena.

Opozorili so tudi na pomembno vlogo mednarodnih programov podpore avdiovizualnim produkcijam in koprodukcijam. Z ukinitvijo kulturne izjeme pa bo obstoj teh programov vprašljiv in podvržen načelom svobodne konkurence. V primeru popolne liberalizacije kulturnega trga bo nad slovensko in evropsko avdiovizualno industrijo prevladala finančno in komercialno neprimerno močnejša ameriška filmska industrija, so zapisali.

Z odprtim pismom se filmarji tudi pridružujejo peticiji za zaščito evropske kulture, ki jo je podpisalo že več kot 5000 filmskih ustvarjalcev, med njimi Michael Haneke, Jean-Pierre in Luc Dardenne, Jane Campion, Pedro Almodovar, Mike Leigh in David Lynch.

Za izvzetje avdiovizualnega sektorja in filma iz prostotrgovinskih sporazumov med EU in ZDA se je na pobudo Francije že zavzelo 13 članic EU, med njimi Slovenija. Tudi slovenski minister za kulturo Uroš Grilc je izrazil prepričanje, da je potrebno ta zelo občutljiv sektor zaščititi, saj bi bilo sicer njegovo soočenje z zelo dominantnim ameriškim sektorjem pogubno.

Izvzetju kulturne izjeme ostro nasprotujejo še evropsko združenje direktorjev nacionalnih filmskih agencij ter druga evropska profesionalna združenja z avdiovizualnega področja, so še zapisali v Filmski iniciativi, kjer pričakujejo, da se bosta ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter slovenska vlada ob odobritvi pogajalskih izhodišč 13. in 14. junija zavzela za ohranitev kulturne izjeme.