Svet 1.6.2013 5:30

Avgusta izidejo spomini najmlajšega "Schindlerjevega otroka"

London, 1. junija - Pri britanski založniški hiši Simon and Schuster bodo avgusta izšli spomini najmlajšega "Schindlerjevega otroka" Leona Leysona "The Boy on the Wooden Box" (Deček na leseni škatli). Spomine januarja preminulega Leysona, ki je v tovarni Oskarja Schindlerja začel delati pri 13. letih, sicer primerjajo z Dnevnikom Anne Frank.

"Počaščeni smo, da bomo izdali to izjemno pomembno knjigo, ki opisuje enega najpomembnejših in uničujočih dogodkov v zgodovini skozi oči otroka, ki je to preživel. To je knjiga, ki bi jo ob Dnevniku Anne Frank moral prebrati vsak otrok," je po poročanju britanskega časnika The Telegraph dejala Ingrid Selberg iz založbe.

Leyson, ki je bil star 10 let, ko so nacisti zavzeli Poljsko in njegovo družino preselili v krakovski geto, je holokavst s starši ter bratom in sestro preživel po zaslugi nemškega industrialca Schindlerja. Dva brata so nacisti ubili.

Po vojni se je Leyson z družino preselil v Los Angeles, kjer si je ustvaril novo življenje. O grozotah holokavsta Leyson ni želel spregovoriti vse do leta 1993, ko se je razgovoril tudi za film Schindlerjev seznam.

Mali Leyson, kot ga je poimenoval Schindler, je umrl en dan zatem, ko je predal rokopis. "Leon bi bil počaščen, ker bo njegova zgodba nadaljevala pot," je dejala njegova žena Lis.