Svet 3.6.2013 5:00

Tanović bo predsednik žirije sarajevskega filmskega festivala

Sarajevo, 3. junija - Predsednik žirije tekmovalnega programa za celovečerne filme na 19. filmskem festivalu v Sarajevu bo oskarjevec iz Bosne in Hercegovine Danis Tanović. Letošnji Sarajevo Film Festival, ki bo potekal med 16. in 24. avgustom, bo odprla prav projekcija njegovega v Berlinu nagrajenega celovečernega filma Epizoda v življenju zbiralca železa.

Festival, ki slovi kot eden največjih in najvplivnejših filmskih festivalov v regiji, bo tudi letos gostil številne znane goste, predstavil najboljše in najzanimivejše filmske stvaritve in ponudil pestro izbiro obfestivalskih dogajanj, je sporočil tiskovni predstavnik sarajevskega filmskega festivala za Slovenijo Almir Flisar.

V sklopu festivala se bo 18. avgusta začel sedmi Sarajevo Talent Campus, na katerem bo sodelovalo 75 udeležencev iz 17 držav. Ti bodo razdeljeni v pet kategorij: za scenarij, režijo, igro, produkcijo ter filmsko kritiko. Sarajevo Talent Campus bo odprl priznani režiser Leos Carax, ki je bil že gost prvega festivala, na katerem so prikazali retrospektivo njegovih dotedanjih filmov. V vrh svetovne kinematografije se je Carax vrnil s svojim zadnjim celovečercem Holy Motors.

V sklopu Posvečeno se bodo letos posvetili romunskemu režiserju Cristiju Puiuju, ki je leta 2010 predsedoval žiriji tekmovalnega programa. Romunski režiser Cristi Puiu sodi v skupino mladih progresivnih romunskih režiserjev. Njegov kratki film "Coffee and Cigarettes" je bil leta 2004 nagrajen z zlatim medvedom.

V sklopu letošnjega natečaja CineLink, platforme za razvoj in financiranje izbranih filmskih projektov, ki so primerni za evropske koprodukcije, so izbrali skupno 16 projektov za CineLink in CineLink+. Med slednjimi je tudi slovenski projekt Mercedes - ognjeni konj Jana Cvitkoviča in producenta Mihe Čemeca. Kot so za STA pojasnili v producentski hiši Staragara, je scenarij za film še v nastajanju.