Slovenija 1.6.2013 9:34

V Šentjuriju na Dolenjskem odkrili spominsko obeležje Tonetu Pavčku

Mirna Peč, 1. junija - V Šentjuriju na Dolenjskem, rojstnem kraju pesnika Toneta Pavčka, so v petek odkrili spominsko obeležje temu svojemu rojaku. Osrednji del spomenika, ki ga je zasnoval arhitekt Tomaž Slak, sestavljajo kamniti steber z bronastim reliefnim portretom pesnika ter 42 betonskih tlakovcev, ki simbolizirajo število Pavčkovih objavljenih literarnih del.

Ljubljana. Pokojni pesnik Tone Pavček. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pokojni pesnik Tone Pavček.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pri zasnovi spominskega obeležja sta sodelovala še vizualna umetnica Marija Mojca Pungerčar in domačin Leopold Pungerčar, bronasti Pavčkov portret pa je delo kiparke Alenke Vidrgar, so sporočili z občine Mirna Peč.

Pod pesnikovim portretom je z bronastimi črkami zapisano spominsko besedilo, na drugi strani stebra pa eden izmed verzov, ki jih je Pavček posvetil Dolenjski in svojemu rodnemu kraju.

Kot so še sporočili iz občine, bodo 21. junija odkrili spomenik še drugemu znanemu rojaku, predlani umrlemu harmonikarju Lojzetu Slaku. Dan pozneje bodo priredili prvi pohod pod imenom Po poti Slakove in Pavčkove mladosti.

Tone Pavček se je rodil leta 1928 v Šentjuriju na Dolenjskem, kjer je živel do svojega 16. leta. V Mirni Peči je obiskoval prvi razred osnovne šole, nato pa so ga prešolali v Ljubljano, kjer je kasneje tudi živel in ustvarjal. Umrl je leta 2011.

Na Dolenjsko se je rad vračal, občina Mirna Peč pa mu je leta 2000 podelila naziv častnega občana. Lani je po njem imenovala tudi novo osnovno šolo.