Slovenija 3.6.2013 10:00

V Izoli in Ljubljani danes začetek festivala Kino Otok

Izola/Ljubljana, 3. junija - Z drevišnjo projekcijo filma presenečenja v izolskem letnem kinu Manzioli ob 21.30 ter projekcijo francoskega filma Dekle od nikoder v ljubljanskem Kinodvoru ob 21. uri se začenja 9. mednarodni filmski festival Kino Otok. Mednarodni del festivala se bo v Izoli z uradnim odprtjem začel v četrtek, 6. junija, ko se bodo poklonili delu Silvana Furlana.

V torek bo sicer na Manziolijevem trgu na vrsti projekcija filma Na svoji zemlji. Film o uporu primorskih partizanov proti okupatorju so posneli pred 65 leti v Baški grapi. Sloves prepričljivih likov in igralskih upodobitev so mu pomagali ustvariti nastopajoči možje in žene, ki so narodnoosvobodilni boj tudi zares občutili. Izkušnjo snemanja in osebni pogled na to bogato dediščino bosta pred projekcijo v Izoli z zbranimi delila igralca Štefka Drolc in Aleksander Valič, pridružili pa se jima bodo tudi ustvarjalci tematske poti Na svoji zemlji.

V sredo bo sledila projekcija dokumentarca Ena ženska, eno stoletje - filmskega portreta stoletnice Dragice Srzentić - v režiji Želimirja Žilnika. Programska vodja festivala Varja Močnik je na nedavni novinarski konferenci v Istri rojeno Srzentićevo opisala kot gospo z neverjetnim spominom, članico komunistične partije še pred drugo svetovno vojno, partizanko in tisto, ki je Stalinu nesla pismo, v katerem mu je "Tito spustil dvojko".

Delu Silvana Furlana se bodo v četrtek poklonili s projekcijo njegovega dokumentarnega filma Dekle s frnikulami in češkim nemim filmom Erotikon ob živi klavirski spremljavi.

Do 9. junija se bo v sedmih festivalskih sekcijah zvrstilo približno 30 celovečercev in več programov kratkih filmov na petih različnih prizoriščih v Izoli ter v Kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani. Letošnja rdeča nit je Upor v vseh pomenskih odtenkih te besede.