Slovenija 4.6.2013 4:00

La vie en rose posvečen 80-letnici Jureta Robežnika

Ljubljana, 4. junija - V Cankarjevem domu bo drevi ob 20. uri na sporedu tradicionalni večer šansonov La vie en rose, ki bo tokrat posvečen 80-letnici Jureta Robežnika, legende slovenske popevke. V Gallusovi dvorani bodo Robežnikove popevke interpretirali slovenski glasbeniki mlajše generacije, kot so Severa Gjurin, Gal Gjurin, Jadranka Juras in Manouche.

Festival La vie en rose je v 13 letih postal praznik slovenske glasbe in poezije, so zapisali v Cankarjevem domu, kjer skupaj s Cafe teatrom prirejajo dogodek.

Na tokratni 14. izdaji se bodo poklonili Robežniku, ki podpisuje nekatere najbolj znane slovenske popevke, kot so Pegasto dekle, Maja z biseri, Ljubljančanke in Orion. Poleg že omenjenih izvajalcev se bodo na odru Gallusove dvorane zvrstili še starosta slovenske popevke Elda Viler ter mlajši glasbeniki Nuška Drašček Rojko, Tomi Meglič, 6pack Čukur, Laura Zafred in Azra Alibegić ter skupina Čudahuči.

Kot je v navadi, bo za glasbeno glasbeno spremljavo večera poskrbel Cafe teater band v sestavi Primož Grašič, Aleš Avbelj, Marko Juvan in Jaka Pucihar. Gostitelja večera bosta Vita Mavrič in Jure Ivanušič.

Jure Robežnik je bil rojen 23. avgusta 1933 v Ljubljani. Glasbeni samouk je leta 1949 ustanovil jazzovski kvartet, nato je bil vibrafonist v ansamblu Mojmirja Sepeta. Po diplomi iz angleščine in nemščine se je zaposlil na Radiu Ljubljana, najprej kot producent, nato pa še kot urednik oziroma direktor Založbe kaset in plošč. V svoji karieri je Robežnik napisal preko 150 glasbenih del, med njimi številne uspešnice. Za svoje pesmi je prejel tudi več nagrad.