Na hitro prelistano 8.6.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. junija - Pri Modrijanu so izdali dramatizacijo igre Raubarski cesar, ki jo je po povestih Ivana Tavčarja napisal Igor Torkar, pri založbi Sodobnost International pa roman Tomka Tryzne Gospodična Nihče. Pri založbi Učila International je izšla kriminalka Jamesa Pattersona in Marshalla Karpa NYPD: Rdeči, pri Tehniški založbi pa delo 3 Minute za Einsteina.

Ljubljana. Knjiga pisatelja Paula Parsonsa z naslovom 3 minute za Einsteina. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Paula Parsonsa z naslovom 3 minute za Einsteina.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisatelja Tomeka Tryznaja z naslovom Gospodična Nihče. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Tomeka Tryznaja z naslovom Gospodična Nihče.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisatelja Igorja Torkarja z naslovom Raubarski cesar. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Igorja Torkarja z naslovom Raubarski cesar.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisatelja Jamesa Pattersona z naslovom NYPD rdeči. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Jamesa Pattersona z naslovom NYPD rdeči.
Foto: STA

RAUBARSKI CESAR - TORKARJEVA DRAMATIZACIJA TAVČARJEVIH POVESTI

Zdravnik in ljubitelj gledališča Andrej Šubic, ki je zbral in uredil vse gradivo, povezano z uprizoritvami Raubarskega cesarja v Poljanah (1973) in Šentjakobskem gledališču (abonma 1977), navaja, da je Igor Torkar ob prebiranju Tavčarja naletel na zgodbe, ki so bile še vedno žive. Prizorišča so bila ista, prav tako imena vasi, domačij, področij in ljudi. Iz Tavčarjevih pripovedi je zato izbrskal junake in prizorišča ter spletel nov venček zgodb o verovanju, ljubezni, sovraštvu in delu. Ljudska igra v poljanskem narečju je nastala po dialogih iz petih Tavčarjevih novel Holekova Nežika, Kuzovci, Kako se mi ženimo, Grajski pisar in Kočarjev gospod, ki so v celoti objavljene v drugem delu knjige. Raubarski cesar je izšel ob Tavčarjevi poljanski retrospektivi in Tavčarjevem kulturnem tednu ob 90. obletnici pisateljeve smrti, igro pa so v Poljanah ponovno uprizorili 21. aprila letos. Spremni besedi k delu sta zapisala Šubic in Mojca Šuklje, hči Igorja Torkarja, ki v njej opozarja na večno aktualnost očetovega dramskega besedila.

GOSPODIČNA NIHČE - MLADINSKI ROMAN IZPOD PERESA POLJSKEGA PISATELJA

Roman Gospodična Nihče je literarni prvenec poljskega pisatelja, scenarista in režiserja Tomka Tryzne. V prvi vrsti je namenjen najstnikom, vendar je zaradi mojstrskega sloga in večplastne pripovedi lahko zanimiv tudi za odraslega bralca. Zgodbo romana je avtor postavil v pozna 80. leta minulega stoletja na Poljsko, obdobje izteka komunističnega režima. Protagonistka je 15-letna Mariša Kavčak, ki se s starši, sestricama in bratcema preseli v Valbžih. Le tri mesece pred koncem šolskega leta se mora vključiti v drugi razred. V iskanju pristnega prijateljstva se najprej zbliža s Katko, nato pa še z Evico. Želi si pripadati in biti sprejeta, tudi za ceno popolne spremembe in oddaljitve od svoje družine. Knjiga je takoj po izidu prejela častno nagrado za knjigo leta poljske sekcije IBBY, po romanu pa so posneli tudi film. Knjiga je bil doslej prevedena v 14 jezikov, za slovenski prevod je poskrbel Klemen Pisk.

NYPD: RDEČI - NOVA KRIMINALKA JAMESA PATTERSONA IN MARSHALLA KARPA

Dogajanje kriminalke NYPD: Rdeči se začne z odprtjem filmskega festivala v New Yorku. Zaradi obiska številnih hollywoodskih zvezdnikov in producentov je na nogah posebna enota newyorške policije - Rdeči, ki je zadolžena za varovanje najbogatejših in najvplivnejših Newyorčanov. Že na prvi dan festivala se producent svetovnega ugleda ob zajtrku zruši mrtev. A to je le začetek surovih in grozljivo spektakularnih zločinov, zaradi česar v New Yorku zavlada kaos. Prvi detektiv Rdečih, Zach Jordan in partnerica Kylie MacDonald morata odkriti in ustaviti psihopata. Delo je prevedla Irena Modrijan.

James Patterson (1947) velja za trenutno najbolje plačanega pisatelja na svetu. Napisal je več kot 50, večinoma kriminalnih romanov, ki so se prodali v skupaj 100 milijonih izvodov. Osrednje zvrsti njegovega pisanja so kriminalke, trilerji in fantastika. Piše tudi v soavtorstvu, me drugim z Maxine Paetro, Michaelom Ledwidgeom in Karpom. S slednjim je napisal tudi kriminalko Primite tatu, ki je v slovenskem prevodu izšla letos.

3 MINUTE ZA EINSTEINA - DELO, KI ODKRIVA ŽIVLJENJE IN DELO VELIKEGA ZNANSTVENIKA

Albert Einstein je bil znanstveni genij, katerega teorije o prostoru in času so postale temelj sodobne fizike. Obenem je bil Einstein tudi borec za človekove pravice, politični aktivist in poosebljena podoba ekscentričnega, a odličnega profesorja.
Knjiga 3 minute za Einsteina zgoščeno predstavlja genija svojega pa tudi današnjega časa. Njegovo življenje in delo je v knjigi razdeljeno v kratke odlomke, ki jih bralec lahko osvoji v pičlih treh minutah. Delo je razdeljeno na tri dele: Življenje, Teorije in Vpliv. Delo avtorja Paula Parsonsa je poslovenil Tomaž Kosmač.