Svet 4.6.2013 6:00

Bob Dylan bo naposled le dobil francosko odlikovanje

Pariz, 4. junija - Ameriški pevec in tekstopisec Bob Dylan bo kljub zapletom prejel visoko francosko odlikovanje red častnika legije časti. Za naziv ga je predlagala francoska ministrica za kulturo Aurelie Filippetti, zapletlo pa se je minuli mesec, ko je eden od glavnih odločevalcev Jean-Louis Georgelin zavrgel nominacijo zaradi pevčeve neslavne zgodovine.

Kitajska, Beijing. Ikona popularne glasbe Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Beijing.
Ikona popularne glasbe Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Dylanovo po Georgelinovih besedah "kaotično življenje", zaznamovano z uživanjem drog in protestniškimi izjavami, ter glasbeno ustvarjanje je pod drobnogled vzel tudi odbor legije časti. Ta je francoskemu predsedniku in kulturni ministrici poslal pozitivno mnenje o velikem poetu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Dylan velja za enega najvplivnejših tekstopiscev v popularni glasbi, pa tudi za zagonetno osebnost z nosljajočim glasom in čemernim pogledom. V svoji polstoletni karieri je z inštrumenti, kot so akustična, bas in električna kitara, orglice, klavir in klaviature, vtisnil svoj pečat v žanrih folk, rock, blues, country, rhythm & blues in gospel glasbe. Lani je izdal svoj 35. studijski izdelek "The Tempest". Maja je postal častni član ameriške akademije umetnosti in književnosti.

Odlikovanje red častnika legije časti so doslej med drugim prejeli nekdanji član Beatlesov Paul McCartney, ameriška igralka in pevka Liza Minnelli ter igralec in režiser Clint Eastwood.

Odlikovanje je leta 1802 ustanovil Napoleon in ima pet stopenj, od viteza prek častnika, viteza poveljnika in viteza velikega častnika do viteza velikega križa.

Odlikovanje red viteza legije časti je leta 2007 prejel tudi tržaški pisatelj Boris Pahor.