Slovenija 6.6.2013 4:00

V Izoli začetek mednarodnega dela Kino Otoka

Izola, 6. junija - S projekcijo filmov Deklica s frnikulami v režiji Silvana Furlana in Erotikon v režiji Gustava Machatyja se bo na Manziolijevem trgu začel mednarodni del 9. filmskega festivala Kino Otok. Rdeča nit festivala, ki se bo sklenil v nedeljo, bo upor v vseh pomenskih odtenkih.

Ljubljana. Plakat festivala Kino Otok. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat festivala Kino Otok.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Na festivalu bodo zavrteli številne filme, ki jih določa upor, pa naj bo to na vsebinski ravni ali pri nekonvecionalnem filmskem izrazu. Programska vodja festivala Varja Močnik napoveduje številne goste, režiserje, s katerimi bodo po projekcijah potekali tudi poglobljeni pogovori o njihovem delu.

Kino Otok bo, tako kot minula leta, koncipiran tako, da bodo z avtorji lahko stopili v stik tudi obiskovalci, saj organizatorji težijo k odprtosti in obfestivalskem druženju. V Izolo med drugim prihajajo Karpo Godina, Želimir Žilnik, Frederick Pelletier, Sylvain George, Shai Heredia in John Price.

Uradno se je Kino Otok začel že v ponedeljek, saj se želijo organizatorji z nekaterimi projekcijami posvetiti predvsem lokalnemu občinstvu, preden Izolo zasedejo ljubitelji filma iz vse Slovenije in tudi sosednjih držav.

Kino Otok se je od svojih začetkov precej spremenil. Sprva je bilo njegovo poslanstvo, ko še ni bilo Art kino mreže in ljubljanskega Kinodvora, da občinstvu postreže filme sicer manj znanih kinematografij, zdaj pa je njegova osnovna usmeritev ta, da na program uvrsti tiste filmske presežke, ki bi bili sicer spregledani.

Varja Močnik napoveduje razgiban festival, s številnimi filmi, ki dajo misliti, in pestrim, tradicionalnim večerno-nočnim druženjem pri izolskem svetilniku.