Svet 6.6.2013 10:01

Britanska nagrada za žensko leposlovje v roke A. M. Homes

London, 6. junija - Prestižno britansko nagrado za leposlovje, do lani poimenovano orange, je letos prejela ameriška pisateljica A. M. Homes za delo "May We Be Forgiven", temačno satiro o sodobni Ameriki. Homesova je tako postala že peta ameriška avtorica zapored, ki je prejela nagrado za leposlovje, ki ga podpisujejo ženske.

Nagrado, vredno 30.000 britanskih funtov (35.300 evrov), je Homesova prejela v sredo na slavnostni podelitvi v londonski Kraljevi festivalni dvorani (Royal Festival Hall).

Roman "May We Be Forgiven" je "sijoča, originalna in nesramno smešna črna komedija", je za britanski BBC dejala Miranda Richardson, predsednica žirije nagrade, ki bo od prihodnjega leta dalje poznana pod imenom nagrada baileys za leposlovje ženskih avtoric.

Homesova v svojem šestem romanu pripoveduje o zgodovinarju Harryju Silverju in njegovem bratu Georgu, ki zaseda vpliven položaj na televiziji, ter o tem, kako jima neko grozljivo nasilno dejanje spremeni življenje.

Poleg Homesove so se za nagrado letos potegovale še Hilary Mantel, Zadie Smith, Barbara Kingsolver, Kate Atkinson in Maria Semple.

Nagrado orange so prvič podelili leta 1996. Ustanovljena je bila z željo po promociji kakovostne literature, napisane v angleškem jeziku, ki jo podpisujejo avtorice.

Med drugimi so nagrado doslej prejele Lionel Shriver, Marilynne Robinson in Tea Obreht. Lani je nagrado dobila ameriška avtorica in profesorica Madeline Miller za romaneskni prvenec "The Song of Achilles" (Ahilova pesem).