Slovenija 6.6.2013 10:38

V SiTi teatru zvečer 300. ponovitev monodrame Čefurji raus!

Ljubljana, 6. junija - Predstava Čefurji raus!, ki je nastala po romanu Gorana Vojnovića, bo zvečer v SiTi teatru BTC doživela 300. ponovitev. Avtor dramatizacije gledališke uspešnice in režiser Mare Bulc je za STA dejal, da njen uspeh pripisuje več dejavnikom, med drugim odličnemu Vojnovićevemu delu, njegovi aktualnosti in izvrstni igri Aleksandra Rajakovića - Saleta.

Vojnovićev roman je Bulc označil za prvo besedilo v Sloveniji, ki "čefurja" predstavi kot resničnega človeka, "ki je lahko tudi tvoj sosed, ne pa kot karikaturo". Obenem tekst odpira zelo aktualno družbeno problematiko, ki jo Rajaković - Sale v uprizoritvi predstavi na način, ki je tudi v igralskem smislu presežek, je menil Bulc.

Dramatizacija romana je bila Bulcu v užitek, saj mu je delo zaradi večplastnosti ponujalo številne možnosti. Sam je uporabil le okoli deset odstotkov gradiva, ki ga ponuja roman, zato ta po njegovem mnenju dopušča še vrsto novih adaptacij.

Monodrama Čefurji raus! je bila v izvršni produkciji Dejmo stisnt teatra, produkciji Zavoda No History in koprodukciji Gledališča Glej premierno izvedena v Gleju marca 2009. Že od samega začetka velja za uspešnico. Med drugim je bila uvrščena v program Tedna slovenske drame, Festivala Lent in Dneve komedije. Poleg gostovanj po gledališčih in kulturnih domovih po vsej Sloveniji je gostovala tudi na Hrvaškem, v Makedoniji, Italiji in Belgiji.

Vojnović je za Roman Čefurji raus! prejel nagrado Prešernovega sklada in kresnika za najboljši roman. Knjiga je dvignila nemalo prahu, avtorju pa skorajda nakopala kazenski pregon. Zgodba pripoveduje o Marku Đorđiću in njegovih burnih dogodivščinah na ljubljanskih Fužinah.