Slovenija 7.6.2013 6:00

Na Kongresnem trgu začetek festivala Junij v Ljubljani

Ljubljana, 7. junija - S plesno predstavo Opere in baleta SNG Maribor Tango v režiji in koreografiji Edwarda Cluga se bo drevi ob 21. uri na Kongresnem trgu začel 5. festival Junij v Ljubljani. Festival bo v središču prestolnice do 20. junija ponudil številne brezplačne kulturne prireditve, od koncertov različnih zvrsti glasbe do gledaliških in plesnih predstav.

Ljubljana. Kongresni trg v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kongresni trg v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poleg mariborskih baletnikov se bo na festivalu predstavila tudi SNG Opera in balet Ljubljana, in sicer z otroško baletno predstavo Picko in Packo ter s koncertom opernih arij ob 200. obletnici Giuseppa Verdija.

Za ljubitelje plesa bodo poskrbeli plesna šola Kozina ter plesalca Gregor Luštek in Rosana Hribar. Vid Valič in Denis Avdić bosta nastopila v predstavi Udar po moško!, ljubitelji komedije pa bodo na svoj račun prišli tudi ob predstavi Nežka se moži Vinka Möderndorferja v režiji Jake Andreja Vojevca, ki jo bodo izvedli igralci ljubljanske Drame.

V sklopu festivala bo nastopila tudi Akademska folklorna skupina France Marolt, 14. junij pa bo posvečen klasični glasbi v znamenju velikanov Wagnerja in Verdija. Pod taktirko Lorisa Voltolinija bosta nastopila Orkester Slovenske filharmonije in Slovenski komorni zbor.

Letos se bodo na festivalu prvič predstavili študentje treh umetniških akademij s projektom Triada, na njem pa se bo ustavila tudi Parada ponosa.

Na Kongresnem trgu se bodo predstavili še zmagovalci natečaja Rock Otočec, Muzej tranzitornih umetnosti MoTa bo priredil koncert elektronske glasbe Sonica series pomladna edicija, papirniški pihalni orkester Vevče pa bo izvedel koncert filmske glasbe Skyfall. Festival bo sklenila glasbeno-gledališko predstava Mareta Bulca Gremo vsi!.