Slovenija 7.6.2013 6:00

Knjižnica pod krošnjami od danes tudi v prestolnici

Ljubljana, 7. junija - V ljubljanskem parku Tivoli se bo popoldne ob 17. uri ob glasbeni podlagi Metoda Banka in Tea Collorija tudi uradno začela Knjižnica pod krošnjami. Letos bo bralnih otokov po Ljubljani šest, bralno kulturo pa bodo do konca septembra širili še v Polhovem Gradcu, Novi Gorici, Kanalu ob Soči, Gorici in Izoli.

Ljubljana,. Knjižnica pod krošnjami. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana,.
Knjižnica pod krošnjami.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Knjižnica pod krošnjami v Ljubljani letos poteka devetič. Na prostem bo letos po Ljubljani mogoče brati na štirih že ustaljenih lokacijah - v parku Tivoli, na Ljubljanskem gradu, Trnovski plaži in Taboru. Letos pa se dogajanje širi še na novi lokaciji - pred Center kulture Španski borci ter pred kulturni center Tobačna 001.

Program dogodkov v Tivoliju bo prilagojen družinam in otrokom. Na Ljubljanskem gradu, kamor zahajajo številni turisti, bodo poleg del v slovenščini na voljo tudi knjige v tujih jezikih. Program bodo vsako nedeljo popestrili z dogodki Bralna glasba v živo, v sklopu katerih bodo glasbeniki ustvarjali bralno kuliso. Na Trnovski plaži pa bo program prilagojen mladim. Velik poudarek bo na e-knjigah.

Tudi letos bo na priljubljeni ljubljanski plaži potekal projekt Odprta krošnja, ki med drugim vključuje branja udeležencev kratkozgodbarske delavnice LUD Literatura. V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev prvič organizirajo še program Moja poletna zgodba, v sklopu katerega bodo na različnih lokacijah iz svojih del brali člani pisateljskega društva. Za starejše bralce bodo pripravili program na Taboru.

Knjižnica pod Krošnjami bo do 9. junija potekala tudi na travniku pri izolskem svetilniku, kjer bo gostovala tudi med 30. avgustom in 22. septembrom. Na Goriškem z dogodki začenjajo 17. junija v Novi Gorici, nato pa se bo knjižnica selila še v italijansko Gorico in Kanal ob Soči ter konec avgusta sklenila popotovanje ponovno v Novi Gorici. S knjigami se bodo lahko letos med 1. junijem in 8. septembrom ponovno družili tudi v Polhovem Gradcu.