Svet 10.6.2013 5:30

V Bambergu razstavlja tudi kitajski umetnik Ai Weiwei

München, 10. junija - V Škofijskem muzeju v Bambergu so običajno na ogled dela sakralne umetnosti, tokrat pa je drugače. Od konca tedna se z instalacijo "Five Raincoats Holding Up a Star" (Pet dežnih plaščev sestavlja zvezdo) predstavlja kitajski umetnik Ai Weiwei. Instalacija je del razstave "Circles" (Krogi), ki je postavljena na 16 lokacijah po mestu.

V sklopu razstave "Circles" so na ogled Kipi, instalacije, slike, fotografije in tonski posnetki sodobnih umetnikov, ki so povezani z zgodovinskimi lokacijami in pomembnimi osebnostmi v mestu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Instalacija kitajskega umetnika in aktivista je v Škofijskem muzeju na ogled poleg z zvezdami izvezenega plašča kralja Henrika II., s takšno postavitvijo pa želijo pripravljavci razstave spodbuditi medkulturni dialog, ki bi presegel vse meje, od srednjega veka do kulturne revolucije na Kitajskem, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava bo na ogled do 18. avgusta. Po besedah župana Bamberga Andreasa Starkeja ponuja popolnoma nov pogled na mesto, ki je bilo pred dvema desetletjema vpisano na Unescov seznam kulturne dediščine.