Svet 7.6.2013 12:05

Boris Pahor dobitnik nagrade Državljan Evrope 2013

Bruselj, 7. junija - Tržaški pisatelj Boris Pahor je dobitnik nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2013. Nagrade je namenjena posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije. Pahor bo medaljo prejel v Sloveniji konec avgusta, ko bo praznoval svoj 100. rojstni dan.

Ljubljana, Cankarjev dom. Pisatelj Boris Pahor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Pisatelj Boris Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pahorja so za nagrado na pobudo evropske poslanke Mojce Kleva Kekuš predlagali vsi slovenski evropski poslanci, njegovo kandidaturo pa utemeljili z besedami, da je "kot kritični pisatelj in veliki intelektualec neprecenljivo vplival na slovenski jezik ter na kulturni razvoj območja med Italijo in Slovenijo".

Nagrajence, skupaj jih je 43, je v sredo izbrala žirija v Bruslju, ki ji je predsedovala podpredsednica Parlamenta Anni Podimata. Slovesna podelitev medalj za vse nagrajence bo oktobra v Bruslju. Nagrado Evropski parlament podeljuje od leta 2008.

Boris Pahor, rojen v Trstu, velja za enega najbolj znanih slovenskih pisateljev. V Evropi je zaslovel predvsem z deli, v katerih opisuje grozote nacističnih koncentracijskih taborišč, v Sloveniji in pri slovenski manjšini v Italiji pa je poleg literarnega opusa znan tudi po družbeno-političnem angažmaju.

Med Pahorjevimi deli so, poleg najbolj znane Nekropole, znani tudi zbirka novel Grmada v pristanu ter romana Nomadi brez oaze in Spopad s pomladjo. S svojimi deli je Pahor zaslovel najprej v tujini, šele pozneje so njegovo pisavo prepoznali v domovini.