Slovenija 10.6.2013 10:49

Festival migrantskega filma v četrto izdajo s tekmovalnim programom

Ljubljana, 10. junija - V Kinodvoru se bo drevi ob 19. uri s projekcijo filma Germanija argentinskega režiserja Maximiliana Schonfelda začel 4. festival migrantskega filma. Četrta edicija festivala bo do 21. junija ponudila 58 filmov in spremljevalne dogodke, ki bodo osvetlili različne teme s področja migracije in življenja beguncev.

Film Germanija je zgodba o zadnjih dnevih družine iz skupnosti povolških Nemcev, ki živi v vasici v pokrajini Entre Rios, so o filmu, ki bo uvedel festival, zapisali organizatorji. Družinsko kmetijo je opustošila kuga in vaščani, ki to vidijo kot božjo kazen, se skušajo izogibati stikov z družino.

Festival bo v novi preobleki uvedel tudi tekmovalni program. Žirija v sestavi Simon Popek, Goran Vojnović in Lana Zdravković bo podelila dve nagradi. Za nagrado za najboljši kratkometražni film se bo potegovalo sedem del, za nagrado celovečerni film pa pet.

Poleg projekcij bo v sklopu festivala potekalo tudi šest okroglih miz in štirje medkulturni dogodki, med drugim pod naslovom Skuhna, svetovna kuhinja po slovensko predstavitev migrantske kulture in kulinarike.

Festival organizirata Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat, ki si prizadevata, da bi domači publiki ponudili izbor pronicljivih in provokativnih filmov, ki v ospredje postavljajo aktualne teme, povezane z migracijami, azilom in begunci.

Letošnja edicija se lahko pohvali tudi z novo lokacijo, Kiberpipo. Festival bo poleg tega potekal še v Slovenski kinoteki, Kinodvoru, na letnem vrtu Gale hale, Muzejski ploščadi na Metelkovi, Atriju ZRC in v Mestnem muzeju.