Slovenija 10.6.2013 12:27

Pred Narodnim muzejem Slovenije brez cenzure o arheoloških parkih

Ljubljana, 10. junija - Pred Narodnim muzejem Slovenije bodo drevi ob 19. uri odprli potujočo fotografsko razstavo Arheološki parki Slovenije, Brez cenzure. Fotografije bodo ponudile vpogled v svetle in temne plati slovenskih arheoloških parkov, v vhodni avli muzeja pa bosta postavitev dodatno popestrila še video kolaž in kotiček za najmlajše, so sporočili iz muzeja.

Obiskovalci razstave bodo lahko na fotografijah občudovali tako svetle kot temne plati slovenskih arheoloških parkov. Podobe veličastnih ruševin bodo hkrati vabile k razmisleku o velikokrat "vprašljivem (ne)odnosu" do slovenske kulturne dediščine in o problematiki njenega ohranjanja. Posebno mesto znotraj razstave pripada Arheološkemu parku Ad Pirum. Razstavo je pripravila Andreja Breznik, ki podpisuje tudi večino razstavljenih fotografij.

Vlogo ambasadorke potujoče fotografske razstave je prevzela Severa Gjurin, ki bo drevi ob kitarski spremljavi razstavo odpremila na enoletno potovanje po Sloveniji.

Razstava Arheološki parki Slovenije, Brez cenzure je nastala v sklopu projekta Arheološki parki severnega Jadrana - PArSJAd, ki je sofinanciran v sklopu Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz nacionalnih sredstev.

Pred Narodnim muzejem Slovenije bo postavitev na ogled do 30. junija, julija se seli na Bled. Do septembra 2014 bo razstava med drugim obiskala še Kranj, Piran in Vrhniko, ostale lokacije pa bodo organizatorji razkrili v prihodnjih tednih.