Na hitro prelistano 15.6.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. junija - Pri založbi Sodobnost International je v zbirki Horizont izšla biografija Blumenberg avtorice Sibylle Lewitscharoff, v zbirki Novi mladinski klasiki pa delo Pet otrok in Peskodlak Edith Nesbit. Pri Modrijanu bero bogati delo Seks ob zori Christopherja Ryana in Cacilde Jethe, Tehniška založba Slovenije pa predstavlja slikanico Pipi in Melkijad.

Ljubljana. Knjiga pisateljice Sibylle Lewitscharoff z naslovom Blumenberg. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisateljice Sibylle Lewitscharoff z naslovom Blumenberg.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisateljice Edith Nesbit z naslovom Pet otrok in Peskodlak. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisateljice Edith Nesbit z naslovom Pet otrok in Peskodlak.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Pipi in Melkijad - Mali in veliki pujs. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pipi in Melkijad - Mali in veliki pujs.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisateljev Christopherja Ryana in Cailde Jetha z naslovom Seks ob zori. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisateljev Christopherja Ryana in Cailde Jetha z naslovom Seks ob zori.
Foto: STA

V SLOVENŠČINI Z BÜCHNERJEM NAGRAJENI BLUMENBERG SIBYLLE LEWITSCHAROFF

V slovenščini je dostopna literarizirana biografija nemškega filozofa Hansa Blumenberga izpod peresa Sibylle Lewitscharoff, ki je avtorici prinesla več nagrad, nazadnje letošnjo Büchnerjevo nagrado. Na Nemški akademiji za jezik in literaturo so v obrazložitvi nagrade zapisali, da Lewitscharoffova v delu raziskuje "meje tistega, kar imamo za vsakdanjo resničnost z neizčrpno energijo opazovanja, fantazijske naracije in jezikovne domiselnosti". Nagrado ji bodo izročili 26. oktobra v Darmstadtu.

Delo Blumenberg velja za stilistično dovršeno biografijo in hkrati za zabaven roman z nadvse simpatičnim razlagalcem sveta, ki se mu tisto nerazložljivo, nepojasnljivo prikaže v podobi leva, vsebino povzemajo pri založbi Sodobnost International. Avtorica je v zahvali v knjigi, pri kateri ji je zelo pomagala Blumenbergova hčer Bettina, zapisala: "Cenjeni filozof mi je pomagal s polstavki, skovankami, razmisleki, ki sem jih priredila, posamičnimi izrazi. Kjer koli že je v tem trenutku: Priklanjam se mu in upam, da mi oprosti." Delo je poslovenila Ana Jasmina Oseban.

SEKS OB ZORI - KNJIGA O BOJU Z MONOGAMIJO

V knjigi Seks ob zori, Predzgodovinski izvori moderne spolnosti avtorja Christopher Ryan in Cacilda Jetha na duhovit način odgovarjata na vprašanje, kako človeška promiskuitetna preteklost v sedanjosti odraža boje z monogamijo, spolno usmerjenostjo in družbeno dinamiko. Njuna temeljna ugotovitev je, da so ljudje nekoč živeli v egalitarnih skupnostih, kjer so si delili hrano, skrb za otroke in celo spolne partnerje. S prepletanjem doslej spregledanih dokazov iz antropologije, arheologije, primatologije, anatomije in psihoseksualnosti dokažeta, kako daleč od človeške narave je pravzaprav monogamija, navajajo pri založbi Modrijan. Med drugim bralci lahko v knjigi, ki jo je prevedel Uroš Kalčič, poiščejo odgovore na vprašanja, zakaj so dolgoročne resne zveze za nekatere posameznike izredno težaven cilj in zakaj spolna sla ugasne, tudi ko se ljubezen poglobi.

ZGODBE O KOSMATEMU SPAKU PESKODLAKU, KI IZPOLNJUJE ŽELJE

Zbirka Novi mladinski klasiki založbe Sodobnost International je bogatejša za delo Pet otrok in Peskodlak angleške avtorice Edith Nesbit (1858-1924), ki je opremljena z ilustracijami škotskega grafika H. R. Millarja (1869-1940). Peskodlak, kosmati spak, je starodavno bitje, ki ima dragoceno sposobnost - lahko izpolnjuje želje. Ker je dolga leta spalo, je bilo sitno in odrezavo, ko so ga otroci zbezali iz njegovega peščenega zavetja. In otroci? No, kadar gre za izpolnjevanje želja, imajo ti vedno ogromno izvrstnih zamisli. "Podajte se na razburljivo in duhovito pustolovščino z eno najbolj priljubljenih knjig za otroke vseh časov," vabijo pri založbi. Slovenski prevod podpisuje Milan Dekleva.

V SLIKANICI SE VRAČATA PIPI IN MELKIJAD, MALI IN VELIKI PUJS

Več generacij otrok je raslo ob animirani seriji Pipi in Melkijad, v kateri so spremljali dogodivščine mlajšega Pipija, ki ima za starejšega brata Melkijada vselej na zalogi kakšno vprašanje. Malega pujsa vse zanima, vse bi rad spoznal in videl. Veliki pujs Melkijad pa mu prisluhne in reče: "Nič lažjega. Pridi z mano." In tako odkrivata svet okoli sebe. Zvečer, ko sta utrujena, pa odpujsata domov. Slikanica, ki je izšla pri Tehniški založbi Slovenije, vključuje deset poučnih in zabavnih zgodb avtorice Elke Loewe, ki jih je prevedel in priredil Jurij Souček, ilustriral pa Dieter Loewe.