Svet 12.6.2013 6:00

Newyorški Met Kambodži vrnil dva kipa iz 10. stoletja

Phnom Penh, 12. junija - Metropolitanski muzej v New Yorku (Met) je Kambodži vrnil dva kipa iz 10. stoletja, ki naj bi ju med državljansko vojno v 70. letih minulega stoletja ukradli iz templja Koh Ker blizu znamenitega Angkor Wata. Hab Touch s kamboškega ministrstva za kulturo je dejal, da je vrnitev kipov, poznanih kot Klečeča strežnika, zgodovinski dogodek za Kambodžo.

Met je kipa v dar dobil v 80. in 90. letih minulega stoletja, vendar so minuli mesec sporočili, da so se dokopali do novega gradiva, ki dokazuje, da kipov iz templja niso odnesli v skladu z zakonom.

Vrnjena kipa bodo med 37. zasedanjem Unescovega odbora za svetovno dediščino na ogled postavili v Palači miru v Phnom Penhu. Kasneje ju bodo najverjetneje preselili v Narodni muzej ali muzej v severozahodnem mestu Siem Reap blizu Angkor Wata, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg Klečečih strežnikov se je v pravniški bitki med Kambodžo in ZDA na eni strani in avkcijsko hišo Sotheby's znašel še kip Duryodhana, ki naj bi ga prav tako ukradli iz templja Koh Ker. Lansko leto so tako ameriške oblasti Sotheby's prepovedale prodajo kipa, ki je po ocenah strokovnjakov vreden dva do tri milijone ameriških dolarjev (1,5 do 2,3 milijona evrov).