Svet 16.6.2013 5:30

Dalijev nadrealizem preplavil Sorrento

Neapelj, 16. junija - V Vili Fiorentino v Sorentu so na ogled postavili dela španskega mojstra nadrealizma Salvadorja Dalija. Razstava "The Dali Universe Sorrento" (Dalijevo vesolje v Sorrentu) vključuje več kot 100 del, ki razkrivajo Dalijev ustvarjalni svet, ki je vselej aktualna, so zapisali organizatorji.

Dalijeve risbe in kipi so hkrati sodobni in klasični. Kljub temu, da je od njihovega nastanka minilo že mnogo let, ohranjajo svojo izvirno mističnost. Rezultat tega je, da živijo naprej, ne da bi izgubili svojo privlačnost. Kurator razstave je predsednik fundacije Stratton Beniamino Levi, veliki poznavalec Dalijevega dela.

Postavitev v Sorrentu je redka priložnost, da se lahko obiskovalci seznanijo z Dalijevim ustvarjanjem v celoti, saj poleg številnih ilustracij in kipov prinaša tudi umetnine iz stekla in zlata ter nadrealistično oblikovano pohištvo. Umetnik je predstavljen kot kipar, ilustrator in oblikovalec, vešč rokovanja z različnimi materiali in ustvarjalnimi tehnikami.

Razstavo, ki jo organizira Fundacija Sorrento, so te dni napovedovali trije kipi, razstavljeni po mestnih trgih. Med njimi je bil tudi kip slovite ure, ki se topi. Postavitev bo na ogled do 29. septembra.