Slovenija 13.6.2013 13:12

Kinodvor tudi letos s poletnim programom na Kinodvorišču

Ljubljana, 13. junija - Kinodvor bo tudi letos dogajanje iz dvorane preselil na Kinodvorišče, kjer bodo med 20. junijem in 13. julijem prikazali film Opomba Josepha Cedara in tri filme iz lanskoletnega ljubljanskega mednarodnega festivala Liffe. Veliko platno bodo 25. julija prestavili na Ljubljanski grad, kjer se bo poletna sezona nadaljevala v sklopu Filma pod zvezdami.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Projekcije na velikem platnu bo odprla premierna projekcija izraelskega filma Opomba, ki je bil lani nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film. Drama je duhovita farsa o večnem medgeneracijskem boju in hkrati pronicljiv vpogled v akademski svet, prežet z ljubosumjem in zavistjo. Cedarjev četrti celovečerec in njegov drugi film, ki je bil nominiran za oskarja, je bil na festivalu v Cannesu nagrajen za najboljši scenarij. Film bo na sporedu do 25. junija.

V sredo, 26. junija, bo premierno predvajan film Ursule Meier Otrok iz zgornjega nadstropja. Žirija Berlinskega festivala je drami, ki je pravljica o odraščajočem fantu in njegovi neusahljivi potrebi po ljubezni, podelila srebrnega medveda. Film, ki je tudi dobitnik nagrade FIPRESCI na Liffu, bo na sporedu do 2. julija.

Naslednjo sredo bo na sporedu film režiserke Maje Miloš Klip. Film, ki je osvojil glavne nagrade na festivalih v Rotterdamu in Ljubljani, bil pa je tudi dobitnik nagrade vodomec na Liffu, je provokativen in kontroverzen portret mlade srbske "izgubljene generacije". Po režiserkinih besedah prikazuje "nežno, čustveno zgodbo o odraščanju". Na sporedu bo vse do 9. julija.

Projekcije na Kinodvorišču se bodo sklenile s komedijo norveške režiserke Jannicke Systad Jacobsen Dej mi, no!, ki z osvežujočo odkritosrčnostjo in nagajivim humorjem raziskuje pogosto prezrto temo neobvladljivega spolnega apetita pri najstniških dekletih. Film bo na sporedu od 10. do 13. julija.

Vsak film bo na sporedu približno teden dni, njegovo predvajanje pa se bo zatem nadaljevalo v dvorani Kinodvora. Vse projekcije na Kinodvorišču se bodo pričenjale ob 21.30, v primeru dežja pa bodo prestavljene v Dvorano.

Letos se bodo filmski večeri v atriju Slovenskih železnic podaljšali v glasbene noči. Že prvi projekciji bo sledilo druženje z Radiem Terminal, 3. julija z ustvarjalci umetniškega kolektiva globoke elektronike Chilli Space, 10. julija pa z DJ ekipo JuicyJuice.

Poleg dogajanja na Kinodvorišču na sporedu Kinodvora ostajata programska sklopa Za zamudnike in Kino v plenicah za starše z dojenčki. Tudi v okviru programa za otroke in mlade Kinobalon na sporedu ostajajo predstave v rednem sobotnem in nedeljskem terminu.

V sklopu Filma pod zvezdami na dvorišču Ljubljanskega gradu se bo poletna sezona nadaljevala do 17. avgusta.