EPK 2012 16.6.2013 10:15

Vetrinjski dvor na voljo nevladnim kulturnim organizacijam

Maribor, 16. junija - Mariborski Vetrinjski dvor, kjer je bil lani sedež Evropske prestolnice kulture (EPK), bo po prenehanju delovanja zavoda Maribor 2012 konec tega meseca vsaj začasno prešel v upravljanje Narodnega doma. Služil bo kot prostor, kjer bodo lahko gostovali programi različnih, pretežno nevladnih kulturnih organizacij, so za STA pojasnili na občini.

Vsebinska dediščina projekta EPK bo po prenehanju delovanja zavoda Maribor 2012 razdeljena med več nosilcev, o čemer pa še vedno potekajo razgovori. "Za zagotavljanje nadaljnjega obstoja programske dediščine EPK bo vsaj v letu 2013 za del nalog zadolžen javni zavod Narodni dom Maribor," so povedali na občini.

Sredstva v ta namen naj bi zagotovili z rebalansom občinskega proračuna, saj v trenutno sprejetem proračunu ni za nadaljevanje EPK predvidenega niti evra.

V Narodnem domu to zadolžitev jemljejo kot še eno dodatno nalogo, a so prepričani, da so jo sposobni izvesti. "EPK ne bomo prevzeli. Kot javni zavod, katerega ustanovitelj je Mestna občina Maribor, bomo poskrbeli za tiste programe, ki so se izkazali kot trajnostno naravnani. Torej programi, ki bi drugače, ker nihče ni na to dovolj mislil, ostali brez sredstev," je pred dnevi pojasnil direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

"Kot smo bili nekaterim od teh programov inkubator v začetku procesa EPK, jih bomo na nek način gostili pri sebi vsaj v letošnjem letu, dokler se ne osamosvojijo in dokler občina ne najde načina, kako jih financirati in sofinancirati," je dodal.

Kateri programi, ki so bili lani vključeni v EPK, bodo še naprej uživali finančno podporo občine, še ni znano. Zavod Maribor 2012 je na začetku tega meseca predlagal 18 projektov, ki imajo po njihovih ocenah trajnostne učinke in bi jih veljalo podpirati tudi v prihodnje. Zanje bi po grobi oceni programskega direktorja EPK Mitje Čandra potrebovali skupno okoli 900.000 evrov.

Na občini sedaj od zavoda pričakujejo dopolnitev argumentacije o izboru, od nosilcev predlaganih projektov zahtevajo podatke o njihovem sedanjem stanju. "Na osnovi ocene stanja bo Mestna občina Maribor v letu 2013 zagotovila najnujnejšo podporo najkvalitetnejšim programom, ki lahko predstavljajo trajno dediščino projekta EPK," pravijo na občini.