Slovenija 14.6.2013 12:07

Na Stritarjevi ulici danes dan Mestne knjižnice Ljubljana

Ljubljana, 14. junija - Mestna knjižnica Ljubljana bo danes na Stritarjevi ulici pripravila dan Mestne knjižnice Ljubljana, s katerim bo tudi sklenila bralni projekt Mesto bere. Na prireditvi bodo sodelujočim v projektu podelili priznanja in nagrade. Večer se bo sklenil s koncertom pevke Katje Šulc ter Matevža Šaleharja - Hamota s skupino Tribute 2 love.

Na prireditvi s pričetkom ob 16. uri bodo predstavili dejavnosti Centra za vseživljenjsko učenje ter virtualno knjižnico, otroci pa bodo lahko prisluhnili pravljični urici in si ogledali Kinološki kotiček. Sledil bo Dobrososedski izbor - bralna intervencija literarnega cikla s spikerji Radia Študent. Hkrati bodo na stojnicah naprodaj najrazličnejši izdelki.

Ob 17.30 bo na vrsti podelitev priznanj udeležencem projekta Mesto bere. Letos je vsaj pet knjig s seznama literature od decembra lani do aprila letos prebralo 134 bralcev. Posebne nagrade bodo podelili tistim, ki so s seznama literature prebrali 50 del ali več. Izžrebali bodo tudi dobitnika glavne nagrade.

Podelitvi bo sledil glasbeni del, v katerem bodo ljubitelji branja in literature lahko prisluhnili nastopoma pevke Katje Šulc ter Matevža Šaleharja - Hamota s skupino Tribute 2 love.

Z današnjo prireditvijo bodo v knjižnici obeležili tudi petletko Mestne knjižnice Ljubljana, katere obeleževanje so sicer načrtovali že v maju, a so ga zaradi slabega vremena prestavili.

Kot je za STA povedala predstavnica za odnose z javnostmi v knjižnici Vesna Trobec, je namen projekta vzpodbujanje branja predvsem kvalitetnejše literature. Pri projektu, ki so ga letos izpeljali drugič, lahko sodelujejo vsi člani knjižnice, starejši od 16 let. Seznam literature je obsegal 78 proznih in pesniških del, pa tudi strokovno literaturo slovenskih avtorjev in avtorjev sosednjih držav.

"Cilj projekta je tudi vzpodbujanje druženja ob pogovorih o knjigah ter izobraževanja na področju branja in pisanja," je še dejala Trobčeva. V ta namen so pripravili 38 literarnih večerov in pogovorov z avtorji, ki se jih je udeležilo 638 obiskovalcev. Poleg tega se je močno povečala izposoja knjig s seznama, saj je bilo skoraj 11.300 izposoj, bralci pa so na zgibanke in splet zapisali 845 refleksij.