Svet 17.6.2013 5:00

Tizianova slika razstavljena v njegovem rojstnem mestu

Ljubljana, 17. junija - V Palači Cosmo v Tizianovem rojstnem kraju Pieve di Cadore bo od 29. junija na ogled znamenita, nedavno restavrirana umetnikova slika "Il vescovo Jacopo Pesaro e papa Alessandro VI davanti a San Pietro" (Škof Jakob Pesaro in papež Aleksander VI pred Svetim Petrom), je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Delo, ki ga je Tizian ustvaril v mladosti, bo razstavljeno poleg številnih dokumentov, drugih del, draguljev in denarja iz tistega obdobja. Postavitev bo na ogled do 6. oktobra.

Tizian (1488 ali 1490-1576) je od mladih let živel v Benetkah. Bil je učenec Giovannija Bellinija, nanj je v prvem obdobju močno vplival tudi Giorgione. Bil je najpomembnejši predstavnik visokorenesančnega beneškega slikarstva in eden najboljših koloristov v evropskem slikarstvu.

Izvrševal je naročila mnogih evropskih vladarjev in mogočnikov. Z dramatiko in razkošnimi barvami je napovedal barok. Bil je tudi psihološko poglobljen realistični portretist. V zadnjem obdobju je razvil impresionistično tehniko slikanja z barvnimi lisami.