Svet 17.6.2013 6:00

Na zadnjem Eurokazu tudi Živadinov in Via Negativa

Zagreb, 17. junija - Mednarodni festival evropskega gledališča Eurokaz bodo letos organizirali zadnjič, je poudarila direktorica festivala Gordana Vnuk na nedavni novinarski konferenci v Zagrebu. Zadnjega Eurokaza, ki bo potekal med 26. junijem in 3. julijem, se bodo udeležili tudi slovenski atraktor Dragan Živadinov ter skupina Via Negativa s Katarino Stegnar.

Vnukova meni, da je Eurokaz izpolnil svojo festivalsko nalogo, zato bodo z letošnjo izdajo simbolno zaprli festivalski krog. Festival je namreč prvo izdajo doživel leta 1987, ko so ga organizatorji utemeljili kot kulturni program Univerzijade, zadnja izdaja pa bo letos, ko Hrvaška vstopa v Evropsko unijo.

Konec Eurokaza je tudi prispevek k "defestivalizaciji" kulturnega življenja, je dodala Vnukova. Pojasnila je, da se je v zadnjem času pojavilo preveč festivalov, med katerimi so bili nekateri utemeljeni na segmentih Eurokaza. Sicer pa je na zadnji izdaji napovedala nastope vrhunskih evropskih gledaliških režiserjev in koreografov, ki so postali zaščitni znak Eurokaza.

Med njimi bodo tudi slovenski ustvarjalci. Atraktor Dragan Živadinov bo obiskovalce Eurokaza 29. junija popeljal na izlet v Vitanje pri Celju v Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) ter v Spominski center Hermana Potočnika Noordunga.

Via Negativa se bo predstavila z video-instalacijo "Via Nova via MSU Zagreb/Nihče tega ne bi smel videti", ki bo postala del stalne razstave zagrebškega Muzeja za sodobno umetnost (MSU). Via negativa so leta 2010 v sklopu Eurokaza v zagrebškem MSU uprizorili predstavo Via Nova in jo tudi posneli. Po odprtju razstave v MSU, bo Katarina Stegnar izvedla performans Stegn se.

Vnukova je izpostavila italijanskega režiserja Romea Castelluccija in njegovo skupino Societas Rafaello Sanzio, ki bo 26. junija s predstavo O konceptu obraza Božjega Sina tudi uvedla letošnji Eurokaz.

Nastopili bodo tudi izvajalci s Hrvaške, iz Konga, Makedonije, Španije in Velike Britanije. Poslednja predstava v zgodovini Eurokaza bo plesna uspešnica "iTMOi" (In The Mind Of Igor), ki je posvečena velikanu ruske klasične glasbe Igorju Stravinskemu. Avtor je britanski koreograf Akram Khan.

Eurokaz bo v prihodnje deloval kot producentska hiša, ki bo podpirala lokalno neodvisno sceno. S produkcijo se sicer ukvarjajo od leta 2006.