Svet 18.6.2013 6:00

Mesto Köln dedičem vrnilo sliko Oskarja Kokoschke

Köln, 18. junija - Po več letih prizadevanj bo mesto Köln v tem tednu dedičem judovskega trgovca z umetninami Alfreda Flechtheima vrnilo sliko avstrijskega slikarja Oskarja Kokoschke. Portret Tille Durieux, katerega vrednost je ocenjena na okrog tri milijone evrov, je bil sicer več let razstavljan v Muzeju Ludwig.

Dediči so ponudbo muzeja, da sliko odkupi, zavrnili, so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v ponedeljek sporočili iz muzeja.

Bitka za sliko je sicer trajala več kot štiri leta, odločitev o tem, da dobijo dediči sliko nazaj pa je po besedah odvetnika Markusa Stötzela dokončna.

Direktor Muzeja Ludwig Philipp Kaiser je pojasnil, da seveda spoštujejo voljo skupnosti dedičev, četudi zelo obžalujejo, da bodo izgubili tako pomembno umetniško delo. Slika Kokoschke je sicer že od ustanovitve muzeja sredi 70. let minulega stoletja del stalne postavitve.

Sliko, nastalo leta 1910, je kölnski zbiratelj Josef Haubrich leta 1934 odkupil od nekdanjega poslovodje Flechtheimov Alexandra Vömela, nato pa je leta 1946 zapustil svoje rojstno mesto Köln. Po pisanju dpa si dediči Flechtheimov prizadevajo tudi za vrnitev drugih slik, ki so bile nekdaj del zbirke Haubrich.

Flechtheimi naj bi bili kot tisti, ki jih je režim preganjal, sliko prisiljeni prodati. Vendar pa je mesto Köln sprva vrnitev slike zavrnilo, saj naj bi bili v tistem času že v finančnih težavah in naj bi z denarjem, ki so ga dobili za sliko, poplačali del svojih dolgov, še piše dpa.