Slovenija 19.6.2013 6:00

Na Kongresnem trgu drevi poklon Verdiju in Wagnerju

Ljubljana, 19. junija - Na Kongresnem trgu bo drevi ob 21. uri koncert, posvečen 200. obletnici rojstva velikanov opere Giuseppeja Verdija in Richarda Wagnerja. Slavnostni koncert opernih arij, ki je del programa Junija v Ljubljani, bo obenem uvedel letošnji cikel Poletje v stari Ljubljani Ustanove Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.

Nastopila bosta zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana pod dirigentskim vodstvom Lorisa Voltolinija in Igorja Švare. V prvem delu, posvečenem Verdiju, bo mogoče slišati uverturo iz opere Nabucco in operne arije ali duete iz Rigoletta, Macbetha, Trubadurja, Traviate, Don Carlosa in Aide.

V drugem delu pa bo zbor poustvaril zborovske dele iz Wagnerjevih oper Lohengrin in Leteči Holandec, sledili bosta ariji iz opere Tannhäuser ter del iz opere Mojstri pevci nürnberški.

Kot solisti bodo nastopili italijanska sopranistka Alessandra Rezza ter sopranistki Rebeka Radovan in Urška Arlič Gololičič, tenorista Aljaž Farasin in Branko Robinšak, baritonista Slavko Savinšek in Darko Vidic ter basisti Saša Čano, Luka Ortar in Domen Križaj. Mladi pevci Vidic, Ortar in Križaj so nagrajenci TEMSIG.

S koncertom bodo obeležili tudi jubilej Ustanove Imago Sloveniae - Podoba Slovenije, ki letos obeležuje 25. obletnico obstoja. Projekt se iz Ljubljane v dveh desetletjih in pol razširil po vsej Sloveniji in danes povezuje 25 občin. Z njim želijo predvsem širiti vrhunsko umetnost iz večjih krajev v manjše in promovirati glasbene ustvarjalce in poustvarjalce, pri čemer dajejo velik poudarek visoki kakovosti izvajalcev in vsebin.